Ook Gentse burgemeester De Clercq verbiedt konvooien op zijn grondgebied

Na Brussel verbiedt nu ook Gent zogenaamde vrijheidskonvooien in de stad. Er was een oproep op sociale media om zaterdag in konvooi van deelgemeente Oostakker naar het Citadelpark in Gent te trekken. Maar burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) wil niet dat de stad wordt lamgelegd en verbiedt daarom konvooien: "Onze politie zal aanwezig, controleren en handhaven indien nodig"

Het was de recherche van de politie die via sociale media te weten kwam dat er zaterdag een konvooi gepland was. Een soort testrit voor de grote nationale actie in Brussel. "Men had de intentie om met een konvooi van de Carrefour in Oostakker richting Citadelpark te trekken, maar ik ga geen konvooien toestaan op ons volledige Gentse grondgebied", zegt burgemeester De Clercq. "We riskeren, mede door het verbod in Brussel, een aanzuigeffect in Gent te krijgen, maar ik wil onze stad niet laten lamleggen." 

Politie alert

De politie ging daarop in gesprek met de organisator om te laten weten dat de burgemeester hun plan niet toestaat. De organisatie zou intussen ook afzien van het plan. "Toch zijn we alert", reageert De Clercq. "Onze politie zal aanwezig zijn, zal controleren en zal ook handhaven als nodig." Wie toch in een konvooi afzakt naar Gent riskeert een gasboete of een gewone boete voor het verstoren van het verkeer. 

Met vrijheidskonvooien willen demonstranten actie voeren tegen het coronabeleid. Ze doen dat in navolging van de protesten in de Canadese hoofdstad Ottawa. 

Meest gelezen