Padeller uit Lokeren recycleert oude ballen tot isolatiemateriaal: "Ik kreeg het idee op het veld"

Frederik Verstraete uit Lokeren speelt padel en kreeg op het veld het idee om gebruikte ballen te recycleren tot isolatiemateriaal. Dat kan tussen bouwlagen geplaatst worden om het geluid te dempen. "Ze zijn gemaakt uit rubber en vilt, perfect om te hergebruiken als isolatiemateriaal!"

Het was tijdens een spelletje padel dat Frederik Verstraete plots bedacht dat de padelballen ook naast het veld een nut kunnen hebben: "Ik zie padelballen na twee of drie keer spelen verdwijnen in pmd-zakken, omdat ze te zacht worden", steekt Verstraete van wal. "De ballen zijn gemaakt van rubber en vilt, twee grondstoffen die we een nieuw leven kunnen geven."

Het is een win-winsituatie: clubs zijn van hun afval af en wij hebben goedkoop en duurzaam materiaal

Frederik Verstraete, padeller

Verstraete werkt in de bouwsector, en houdt zich bezig met akoestiek, en dan meer specifiek hoe dat op een duurzame manier kan. "Die ballen recycleren past binnen het circulair denken: padelclubs zijn hun bergen afval kwijt, en wij kunnen ze een nieuw leven geven ams isolatiemateriaal." 

Frederik Verstraete op de padelclub in Temse met een aantal leerlingen

Verstraete is van plan om bij verschillende padelclubs een container te zetten om de ballen in te zamelen, te beginnen bij de zijne in Temse. "Die containers halen we dan op, om de ballen erna te mixen en te verpulveren tot akoestisch isolatiemateriaal." Verstraete is er trouwens niet enkel speler, hij is er ook trainer voor kinderen die hun eerste padelstapjes zetten.

Summum van akoestisch materiaal

Het bedrijf van Frederik heeft een testsite in Arendonk waar ze zullen nagaan hoe dempend de verpulverde ballen werken. "Als het het geluid tussen 2 verdiepen effectief reduceert dan willen we zeker overwegen het op de markt te brengen.  

Frederik is overtuigd van de slaagkansen: "De ballen bestaan uit rubber en vilt, twee materialen die het summum zijn om geluiden op te vangen."

Meest gelezen