AFP or licensors

President Biden waarschuwt landgenoten: "Amerikaanse burgers moeten Oekraïne nu verlaten", overleg levert niets op

De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwt landgenoten die op dit moment in Oekraïne zijn om het land te verlaten. "We hebben hier te maken met een van de grootste legers ter wereld. Er zouden snel gekke dingen kunnen gebeuren", zei hij in een interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC. Het overleg in Berlijn, tussen Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland heeft intussen niets opgeleverd.

Door het steeds hardere getouwtrek tussen de NAVO en Rusland over de invloed over Oekraïne is ook de Amerikaanse president Joe Biden er kennelijk steeds minder gerust op, zo blijkt.

"Amerikaanse burgers moeten nu vertrekken", zei Biden in een interview met NBC News. "Het is niet alsof we te doen hebben met een terreurorganisatie", daarmee verwijzend naar de evacuatie uit Afghanistan omwille van de machtsgreep van de taliban.

BEKIJK - Welk scenario bestaat er om Amerikaanse burgers weg te halen? "Geen enkel", antwoordde president Biden:

Videospeler inladen...

"We hebben hier te maken met één van de grootste legers in de wereld", zo zei hij over het Russische leger. "Dit is een heel andere situatie en er zouden snel gekke dingen kunnen gebeuren", waarschuwde de president van de Verenigde Staten.

Gevraagd of de VS troepen zou sturen om Amerikanen te redden uit Oekraïne, antwoordde Biden negatief. "Als Amerikanen en Russen op elkaar zouden beginnen te schieten, zou het een wereldoorlog zijn. We zijn nu in een heel andere wereld dan we ooit waren", voegde hij eraan toe.

Eind vorige maand gaf het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken al een negatief reisadvies voor Rusland en het wilde toen ook al dat Amerikaanse burgers zouden terugkeren uit Oekraïne. Ook België paste het reisadvies voor Oekraïne al aan: niet-essentiële reizen worden afgeraden.

BEKIJK - Ruslandkenner Jan Balliauw van onze Buitenlandredactie ziet de situatie na de laatste gesprekken somber in: "Ik vrees dat we in de laatste rechte lijn zitten naar een gewapend conflict" ("Het journaal" 11/02):

Videospeler inladen...

Overleg in de "Normandië-groep"

Rond middernacht gingen de onderhandelaars in Berlijn na 10 uur onderhandelen uit elkaar zonder akkoord. Het was nog maar de tweede keer sinds het begin van de spanningen dat vertegenwoordigers van Rusland en Oekraïne tegenover elkaar aan tafel zaten. Ook Duitsland en Frankrijk maken deel uit van de zogenoemde Normandië-groep.

Volgens de Franse en Duitse onderhandelaars waren het "moeilijke gesprekken" en blijven de standpunten ver uit elkaar liggen. Voor Kiev moeten de Russische troepen zich eerst terugtrekken uit het grensgebied voor de rust kan weerkeren. Rusland wil dan weer dat Oekraïne het vredesakkoord van Minsk volledig uitvoert. Dat werd in 2015 gesloten, na de oorlog in het oosten van Oekraïne tussen Oekraïnse militairen en Russische separatisten. 

Na afloop van het overleg klonk het dat alle partijen zich zullen houden aan de uitvoering van de akkoorden van Minsk. Het probleem is dat Oekraïne en Rusland dat akkoord heel anders interpreteren. Voorlopig is afgesproken dat de Normandië-groep in maart opnieuw bij elkaar komt. 

Meest gelezen