Margot Jacobs aan het werk als scheidsrechter

Margot (21) volgde opleiding tot scheidsrechter na oproep van Voetbalbond: "Ik fluit ook wedstrijden van jongens"

Al 375 mensen hebben zich eind vorig jaar ingeschreven voor een opleiding tot scheidsrechter. De Belgische voetbalbond (KBVB) had daarvoor een campagne gelanceerd. Vooral in Vlaams-Brabant en Limburg zijn er nog steeds scheidsrechters te kort. Slechts 6% van de kandidaten is een vrouw. Eén van hen is Margot Jacobs (21) uit Liedekerke.

"Ik speelde als kind al graag voetbal in de tuin en later bij een ploeg. Eind vorig jaar heb ik dan een opleiding tot scheidsrechter gevolgd en sindsdien heb ik al een 15-tal wedstrijden mogen fluiten", doet Margot haar verhaal op Radio 2 Vlaams-Brabant. 

De KBVB hoopt dat er de komende weken nog extra vers scheidsrechtersbloed wordt gevonden in de provincies Limburg, Vlaams-Brabant, Namen en Luxemburg. Daar is er nog een tekort aan scheidsrechters.

Beluister hier het volledige gesprek.

Geïnteresseerden kunnen zich nog tot eind februari inschrijven voor een opleiding tot scheidsrechter. Die duurt 20 uur met zowel theorie als praktijk in 5 tegen 5- of 8 tegen 8-wedstrijden en wordt afgesloten met een examen. Enkele weken daarna fluiten kandidaat-refs hun eerste officiële wedstrijden bij de U15 onder begeleiding van een mentor uit hun vriendenkring. Tijdens het seizoen krijgen ze verder minstens drie evaluaties.

Meest gelezen