Foto: Google Street View

Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel bouwt nieuwe campus met huiselijke kamers: "De familie kan mee overnachten"  

Het Universitair Psychiatrisch Ziekenhuis in Duffel plant een grote vernieuwing. Het gaat een aantal oude gebouwen vervangen door twee nieuwe zorggebouwen met huiselijke kamers. Daar zou de patiënt beter tot rust kunnen komen en kan de familie mee overnachten. Voor de renovatie krijgt Duffel van Vlaanderen elk jaar 1,6 miljoen euro en dat zolang de nieuwe site in gebruik zal zijn.

De afgelopen 10 jaar is het aantal gedwongen opnames in de psychiatrie in de provincie Antwerpen verdubbeld. Om tegemoet te komen aan de verwachtingen van patiënten, gaat het UPC in Duffel zijn zorgcampus drastisch vernieuwen. "We willen af van de zeer koude en harde afzonderingskamers die er nu overal zijn in het land", zegt algemeen directeur Dirk Broos op Radio 2 Antwerpen. 

"Het moet warmer en huiselijker. We zullen werken met een open architectuur met veel licht, ruimte en geluidsdempende materialen. De patiënt moet prikkelarm tot rust kunnen komen."

We willen veel meer uitgaan van gelijkwaardigheid en menselijkheid

Dirk Broos, directeur Universitair Psychiatrisch Ziekenhuis in Duffel

De nieuwe campus is bedoeld voor mensen met een zeer acute psychiatrische kwetsbaarheid, zoals psychose of stemmingsstoornissen. "We willen via het gebouw meer streven naar gelijkwardigheid, ook in dwang en isolatie. Het zal bijvoorbeeld mogelijk zijn voor de familie van een patiënt om samen op de kamer te verblijven." 

Voor de renovatie krijgt Duffel van Vlaanderen elk jaar 1,6 miljoen euro en dat zolang de nieuwe site in gebruik zal zijn. "De beslissing van minister Beke biedt ons een grote opportuniteit. Daar zijn we heel blij om", zegt Broos. In een ideaal scenario is de nieuwe campus van het UPC in Duffel over 5 jaar in gebruik.

Zo zou de nieuwbouw van de open afdeling er gaan uitzien.
Foto: UPC Duffel

Meest gelezen