Unizo Limburg wil ook ondernemers met migratieachtergrond ondersteunen: Eerst horen wat hun noden zijn

Unizo Limburg gaat onderzoeken wat de concrete noden zijn van Limburgse ondernemers met een migratieachtergrond. Unizo merkt dat die groep vaak moeilijk te bereiken is en ook geen gebruik maakt van de hulp of ondersteuning die beschikbaar is. Een studente zal nu, in het kader van haar eindwerk, contact zoeken met ondernemers met een migratieachtergrond en hun noden optekenen. Daarna wordt bekeken welke maatregelen nodig zijn. 

"Het is een idee dat al langer leeft bij Unizo", zegt voorzitter Bart Lodewijckx van Unizo Limburg. "We merken op activiteiten en in ons ledenbestand dat er altijd weinig ondernemers met migratieachtergrond aanwezig zijn of de weg naar ons vinden. En dat is vreemd want alle ondernemers zullen toch wel ongeveer met dezelfde problemen en noden te maken krijgen."

Vermoedelijk hebben we nog niet de juiste kanalen gevonden om ondernemers met een migratieachtergrond te bereiken

Bart Lodewijckx, directeur Unizo

"Er zijn veel redenen, denk ik, dat we die groep van ondernemers met een migratieachtergrond niet goed kunnen bereiken", gaat Lodewijckx verder. "Zij lezen soms andere kranten, volgen andere media. We zien ook dat er gemeenschappen zijn die erg op zichzelf zijn teruggeplooid, maar dat is misschien niet abnormaal want eigenlijk kan je dat van ons als Vlaming ook zeggen. Bovendien gaat het niet om één homogene groep als we het hebben over ondernemers met een migratieachtergrond, maar over heel veel kleine groepjes die allemaal hun eigen identiteit hebben."

Eerst onderzoeken wat hun noden zijn

"Een studente zal nu contact leggen met de verschillende groepen van ondernemers met een migratieachtergrond en onderzoeken of er nood is aan hulp, wat die noden zijn en hoe we kunnen helpen", gaat Lodewijckx verder. In het kader van haar eindwerk zal ze dat voor ons gaan onderzoeken. Dat zal zo'n drie maanden duren. Op basis van de resultaten kunnen we dan concrete maatregelen nemen. 

Vooral in Genk veel ondernemers met een migratieachtergrond

Uit cijfers van Unizo blijkt dat 22,2 procent van de ondernemers in Limburg niet van Belgische afkomst is, 14,5% komt uit andere EU-landen en 7,6% uit niet-EU-landen. Vooral in Genk zijn er veel ondernemers met een niet-Europese achtergrond actief. Meer dan 1 op 5 ondernemers in Genk is dus niet afkomstig uit Europa. Daarna volgen Beringen, Maasmechelen en Houthalen-Helchteren.

Genk, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen zijn ook de gemeenten waar de meeste ondernemers van Zuid-Europese afkomst actief zijn. In het noorden van de provincie zijn dan weer opvallend veel ondernemers afkomstig uit Noord-Europa. 

Meest gelezen