Foto: Unsplash Jakob Rosen

Proces rond illegale straatraces uitgesteld: extra onderzoek naar verkeersborden nodig 

Het proces tegen 40 mensen die vandaag terecht stonden voor illegale straatraces in een parkeergarage in Antwerpen vorig jaar, is uitgesteld naar 6 mei. Eén van de advocaten van de straatracers had aangekaart dat de races niet op de openbare weg plaatsvonden. Er komt nu een extra onderzoek om na te gaan welke verkeersborden er precies stonden op het moment van de feiten.

De Antwerpse politierechtbank zou vanmorgen een themazitting rond illegale straatraces houden, maar daar kwam snel een einde aan. Normaal moesten 40 mensen -voornamelijk twintigers uit de regio Antwerpen- verschijnen voor feiten die plaatsvonden in maart vorig jaar op de parking van sportwinkel Decathlon in de Antwerpse wijk Luchtbal. 

Maar één van de advocaten van de straatracers, Johan Hermans, had aangekaart dat de races niet op de openbare weg plaatsvonden.  Er komt nu een extra onderzoek om na te gaan welke verkeersborden er precies stonden op het moment van de feiten. En of het dus om een openbare weg gaat, of eerder om privédomein gaat. Als dat het geval is, dan moet volgens meester Hermans de vrijspraak volgen. 

Risico's zijn enorm

Het parket wou met de themazitting een signaal geven. "De risico's zijn enorm. Het weekend voor de politie-actie waren er op die plek nog twee auto's gecrasht, een andere vatte vuur en iemand raakte zwaargewond. We zien op filmpjes dat het publiek ook gevaarlijk dicht bij de racende auto's komen", aldus Kristof Aerts van het Antwerpse parket. "De illegale races zijn een fenomeen van de laatste tijd maar erg gevaarlijk."

De straatracers riskeren boetes tot 100 euro en een rijverbod van een maand. Voor wie al eerder werd betrapt, zijn de straffen zwaarder. 

Meest gelezen