Nicolas Maeterlinck

Benzineprijs stijgt naar recordhoogte, ook diesel wordt opnieuw duurder

De prijs voor een liter benzine 95 (E10) stijgt naar een nieuw record. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. Aan de pomp betaal je vanaf zaterdag maximaal 1,799 euro per liter. Het gaat om een stijging met 2,9 cent. Ook benzine 98 (E5) en diesel worden opnieuw duurder. 

Het vorige record voor benzine 95 (E10) dateert van november 2021. Toen betaalde je maximum 1,797 euro per liter. Dat blijkt uit de gegevens van Energia, de vroegere Petroleumfederatie. 

In 2012 lag de prijs voor "gewone" benzine aan de pomp nog iets hoger, maar toen ging het om een oude benzinevariant, die nu niet meer beschikbaar is. Die brandstof bevatte minder biobrandstof.

Ook de maximumprijs van benzine 98 (E5) blijft de hoogte in gaan: +3,4 cent tot 1,908 euro per liter. Hier was het record begin februari al gebroken. 

Terwijl de prijs van diesel (B7) gisteren nog daalde, stijgt die morgen opnieuw, met 2,2 cent tot 1,838 euro per liter. Ook die prijs ligt nog onder het recordpeil van 1,85 euro van eerder deze maand. 

Hoe komt dat?

De hogere prijzen zijn het gevolg van de schommelingen van de noteringen van de olieproducten en de biocomponenten in die brandstoffen op de internationale markten.

Jean-Benoit Schrans van de Belgische petroleumfederatie Energeia gaf meer uitleg in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

Meest gelezen