Liveblog - Premier De Croo over versoepelingen: "We gaan naar nieuwe realiteit"

Volgende week schakelen we over naar code oranje in de coronabarometer, is het gedaan met mondmaskers voor -12-jarigen en wordt telewerk aanbevolen in plaats van verplicht. Dat heeft het Overlegcomité beslist. "We gaan naar een nieuwe realiteit, maar mogen een aantal basisreflexen niet vergeten", zei premier De Croo op de persconferentie. Volg hier al het coronanieuws.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier De Croo op persconferentie na Overlegcomité: "We gaan naar nieuwe realiteit"

"De voorbije maanden zijn bijzonder moeilijk geweest, de verschillende opeenvolgende golven hebben het ons niet gemakkelijk gemaakt", erkende premier Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie na het Overlegcomité. "Maar we zijn erdoor geraakt. We gaan naar een nieuwe realiteit. Bedankt om het vol te houden."

Toch waarschuwt de premier tegelijkertijd ook. "Laten we eerdere fouten niet herhalen, het is nog geen gewone seizoensgriep. We zullen een veel luchtigere lente meemaken, het zal vrijer en gemoedelijker zijn, maar laten we een aantal basisreflexen niet vergeten. Die hebben een grote invloed." 

Bekijk hier de persconferentie:

Videospeler inladen...

Dit heeft het Overlegcomité beslist:

 • We gaan over naar code oranje in de coronabarometer. Dat betekent soepelere regels voor evenementen, vrijetijdsactiviteiten en horeca. Op café of restaurant is er geen maximumaantal meer aan tafel en rechtstaand consumeren wordt opnieuw mogelijk. Bij evenementen mag 80 procent van de zaalcapaciteit gebruikt worden. Bekijk hieronder in detail wat code oranje betekent per sector.
 • Telewerk zal niet langer 4 dagen per week verplicht zijn, maar wordt enkel aanbevolen. Teambuildings kunnen weer.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen hun mondmasker opbergen.
 • We mogen weer met meer dan twee personen samen winkelen.
 • De reisregels veranderen. Ze zullen niet meer afhankelijk zijn van het land waaruit je terugkeert (een rode, oranje of groene zone), maar hangen af van de vaccin-, herstel- of teststatus van de reiziger.

De maatregelen gaan in op vrijdag 18 februari, precies over één week dus. De mondmaskers voor kinderen verdwijnen een dag later, op 19 februari. 

 • Geen publieksbeperking
 • Geen Covid Safe Ticket nodig
 • Mondmasker is niet meer verplicht, FFP2-mondmaskers aangeraden voor medisch kwetsbare groepen
 • Geen sluitingsuur meer
 • Geen Covid Safe Ticket nodig
 • Geen beperking meer qua aantal personen aan tafel. Op café kan je weer een pint drinken aan de toog
 • Mondmasker is niet meer verplicht, FFP2-mondmaskers aangeraden voor medisch kwetsbare groepen
 • Mondmasker is niet meer verplicht, FFP2-mondmaskers aangeraden voor medisch kwetsbare groepen bij indooractiviteiten
 • Geen beperking meer op overnachtingen in het geval van jeugdkampen
 • Geen beperking meer op de capaciteit van activiteiten
 • "Dynamische" evenementen, waarbij het publiek niet volledig zit, zijn weer mogelijk. Denk aan congressen, feestjes, of concerten met een (deels) staand publiek
 • Tot 70% bezetting mogelijk bij dynamische binnenactiviteiten, dat wordt 80% bij niet-dynamische binnenactiviteiten en buitenactiviteiten evenementen. Een volledig volle zaal kan enkel als de ventilatienormen gehaald worden, en als de CO₂-meters onder de 900 ppm blijven.
 • Mondmasker is verplicht voor zittende evenementen binnen
 • Mondmasker is enkel verplicht voor personeel bij evenementen met een dynamisch publiek, zowel binnen als buiten
 • Covid Safe Ticket nodig, vanaf 50 aanwezigen binnen en 100 aanwezigen buiten
 • Geen sluitingsuur meer
 • Geen mondmasker meer voor klanten, enkel voor personeel
 • Covid Safe Ticket nodig, altijd binnen en vanaf 100 aanwezigen buiten
 • Nachtclubs en danscafés kunnen weer open
 • Versoepeling mondmaskers: enkel bij contact met zogenoemde "externen"
 • Geen beperking meer op de capaciteit van buitenactiviteiten, binnen zijn maximum 200 mensen toegelaten
 • Aanbeveling om "intensief contact te vermijden"
 • Enkel evenementen voor een zittend of "niet-dynamisch publiek", zowel binnen als buiten. Dansfeesten zijn volledig verboden.
 • Mondmasker is altijd en overal verplicht
 • Covid Safe Ticket nodig, vanaf 50 deelnemers binnen en 100 deelnemers buiten
 • Capaciteit is beperkt tot 200 personen. Zalen met een grotere capaciteit, mogen maximum tot een bezettingsgraad van 70 procent gaan. Een volledig volle zaal kan enkel als de ventilatienormen gehaald worden, en als de CO₂-meters onder de 900 ppm blijven.
 • Sluitingsuur om middernacht
 • Covid Safe Ticket nodig
 • Mondmaskers verplicht voor klanten en personeel
 • Maximaal 6 mensen per tafel, kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Het nachtleven is gesloten
 • Georganiseerde activiteiten in groep zijn toegelaten, voor maximaal 80 personen binnen en 200 personen buiten
 • Mondmaskers zijn enkel binnen verplicht, tenzij je neerzit of op een veilige manier afstand kan houden, of als de aard van een activiteit dat niet toelaat
 • Overnachtingen op kampen zijn toegestaan, maar er is wel de aanbeveling om je vooraf én achteraf te testen
 • Covid Safe Ticket kan gevraagd worden, bij binnenactiviteiten vanaf 50 volwassenen

Lees hier alle beslissingen nog eens in detail na: 

Minister Verlinden reageert op tegenstrijdigheden in mondmaskerbeleid

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft in "Het journaal" gereageerd op de tegenstrijdigheden die zijn ontstaan in het mondmaskerbeleid. Zo zullen kinderen in de lagere school geen mondmaskers meer moeten dragen, maar is het in het middelbaar wel nog verplicht, terwijl middelbare scholieren vaker gevaccineerd zijn.

"We hebben altijd gezegd dat we de mondmaskers niet langer zullen verplichten dan nodig", benadrukt Verlinden. "We starten nu met de jongste kinderen omdat we weten dat voor hele jonge kinderen, zeker kinderen uit kwetsbare groepen, een mondmasker een bijkomende beperking is voor hun ontwikkeling. Zij hebben de expressie op het gezicht van de leerkracht nodig."

Daarnaast zijn mondmaskers niet verplicht in discotheken of op restaurant, maar moet je ze wel nog dragen als je naar het theater of de bioscoop gaat. Ook daar heeft minister Verlinden een uitleg voor. "Bepaalde activiteiten kan je niet met een mondmasker doen: iets eten, drinken of dansen. Maar bij andere activiteiten is het wel mogelijk. We moeten nog voorzichtig zijn om de verspreiding binnen de perken te houden. Daarom hebben we gekozen de mondmaskers op plaatsen waar het kan, te behouden."

Hanne Decoutere legde minister Verlinden enkele vragen voor in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Nederlandse tieners krijgen binnenkort ook booster, als EMA goedkeuring geeft

Ook Nederlandse jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen binnenkort een boostervaccin tegen het coronavirus halen als het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) dat heeft goedgekeurd. Dat heeft de Nederlandse minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) gezegd.

De Nederlandse Gezondheidsraad had begin februari gesteld dat er geen medische redenen zijn om alle jongeren een booster aan te bieden. Wel adviseerde de raad om maatwerk mogelijk te maken, zodat jongeren een booster kunnen laten zetten als zij een ernstig immuunprobleem hebben of als ze kwetsbare familieleden hebben.

Minister Kuipers neemt dat advies over en biedt op dit moment dus geen boosters aan voor alle jongeren. Maar als de EMA het licht daarvoor op groen zet, dan zullen de Nederlandse jongeren wel de mogelijkheid krijgen om vrijwillig een boosterprik te halen. Het EMA komt waarschijnlijk begin maart met een beoordeling. 

De minister wijst erop dat een booster soms nodig is om naar een ander land te kunnen reizen. Sommige landen stellen een booster al verplicht voor een Europees coronabewijs.

In Vlaanderen kunnen jongeren tussen 12 en 17 jaar sinds woensdag een boosterprik krijgen, indien ze dat wensen.

Discotheek Fuse: "Dit is het scenario waar we op gehoopt hadden"

De Brusselse discotheek Fuse had samen met heel wat andere Belgische nachtclubs beslist om sowieso te openen op vrijdag 18 februari, maar nu doet ze dat ook volledig legaal. 

"Dit is het scenario waar we op gehoopt hadden", vertelt Steven Van Belle, creatief directeur van Fuse. "Samen met de overheid is er veel overleg geweest over wat werkbaar is en wat onze wensen en eisen zijn. Daar is constructief rond de tafel gezeten", verklaart hij. 

De evenementsector, de cultuursector en de nachtclubs zijn bij de hardst getroffen sectoren in België. De laatste sluitingsperiode deed pijn, verduidelijkt Van Belle. Maar nu willen ze nooit meer sluiten.

"We hebben uiteraard zowel financieel als op vlak van motivatie afgezien. Waar we in de eerste lange sluitingsperiode de motivatie hadden om creatief projecten te doen om de rekening te betalen, was dat nu minder het geval. De 'jus' was eruit. Maar met  de ondersteuning van de overheid hebben we net het hoofd boven water kunnen houden. Ik denk dat heel wat clubs hebben moeten kiezen welke facturen ze nog konden betalen. Het is nu broodnodig om open te blijven", besluit Van Belle.

Het openingsweekend van de Fuse lijkt nu al een succes te worden, want 70 procent van de aangeboden tickets zijn al verkocht.

CEO Sportpaleis: "Logica is zoek, je zou het omgekeerde verwachten"

Volgens Jan Esbroeck, CEO van het Sportpaleis, is de logica rond de mondmaskerregels bij evenementen zoek. In code oranje zijn mondmaskers verplicht voor evenementen met een zittend publiek, maar bij dynamische evenementen waar er gedanst of rondgewandeld wordt, mag het mondmasker afgezet worden. 

"Dat is bijzonder vreemd, je zou net het omgekeerde verwachten", reageert hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ik denk dat dit tot gevolg heeft dat iedereen op een zittend evenement zal rechtstaan en zijn mondmasker zal uitdoen."

Van Esbroeck is blij dat de capaciteit voor evenementen opgetrokken wordt naar 70 procent voor dynamische evenementen en 80 procent voor zittende evenementen, maar hij wijst erop dat niet alle evenementen kunnen doorgaan. "Het lijkt een enorme stap voorwaarts, maar we hebben ons best gedaan om aan het beleid uit te leggen dat een rock- of popconcert met 70% bezetting verlieslatend is. Ik vrees dat een aantal concerten opnieuw uitgesteld zullen worden." 

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V): "Tevreden dat leven van kinderen stukje normaler wordt"

“Het is goed dat men beslist heeft dat het mondmasker af kan bij onze kinderen", zo reageert Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). "Heel wat kinderen hebben de afgelopen maanden inspanningen gedaan om elkaar en de anderen te beschermen. We mogen oprecht trots zijn op hen."

"Toch hebben we ook moeten vaststellen dat het voor velen onder hen niet evident was om een hele dag in de klas te zitten met een mondmasker aan. Ik ben tevreden dat hun leven opnieuw een stukje normaler gaat worden de komende weken,” aldus Dalle.

Onderwijssector enthousiast over schrappen mondmaskerplicht voor -12-jarigen

Vanaf volgende week zaterdag, 19 februari, vervalt voor kinderen jonger dan 12 jaar de mondmaskerplicht, en daar is de onderwijssector zeer tevreden mee.

"Wij waren vragende partij om de mondmaskers, zeker voor de jongste leerlingen, te laten verdwijnen zodra de coronasituatie dat toelaat", zegt Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs (GO!). "We zijn dan ook tevreden met de beslissing dat leerlingen uit het basisonderwijs het mondmasker niet meer moeten dragen."

Ook Katholiek Onderwijs Vlaanderen is tevreden. "Uiteraard blijven de basismaatregelen zoals ventilatie, verluchting, afstand en handhygiëne gehandhaafd. Zo blijven onze scholen ook in code oranje een veilige plek voor leerlingen en personeel", verzekert directeur-generaal Lieven Boeve. 

Dat is ook nodig, zegt Nancy Libert, algemeen secretaris van de onderwijsvakbond ACOD, aangezien momenteel nog steeds ongeveer vijftien procent van de leerkrachten besmet is met het virus. 

Leerlingen in het middelbaar zullen wel nog een mondmasker moeten dragen. Het is nog af te wachten of de mondmaskerplicht voor hen ook verdwijnt op het volgende Overlegcomité, begin maart.

Werkgeversorganisaties: "Afschaffing verplicht telewerk is verademing"

De werkgeversorganisaties Voka en VBO juichen de afschaffing van het verplicht telewerk toe. Vanaf vrijdag 18 februari is telewerk enkel nog aanbevolen.

"Tienduizenden ondernemingen zijn opgelucht dat de arbeidsorganisatie terug komt te liggen bij de werkgevers zelf", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. "De volksgezondheidssituatie verbetert dag na dag. Nog langer verplicht telewerk aanhouden, was niet meer te verantwoorden. Ondernemingen zullen verantwoord omgaan met de nieuwe situatie. Telewerk zal in de meeste ondernemingen een blijvende factor zijn in de arbeidsorganisatie. Maar de opluchting is groot, zowel bij de ondernemingen als de medewerkers."

Ook het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) reageert tevreden: "De aangekondigde versoepelingen zijn een echte verademing, niet alleen voor de sectoren die het hardst getroffen zijn door de crisis, maar voor alle bedrijven. Het einde van het verplichte telewerk zal het mogelijk maken om de teamdynamiek binnen de bedrijven te herstellen. De strijd tegen het coronavirus is nog niet volledig gestreden. Daarom roept het VBO op om te blijven inzetten op vaccinatie en het naleven van alle hygiëne- en afstandsmaatregelen", zegt Pieter Timmermans, CEO van het VBO.

Opvallend: in discotheek geen mondmaskers, in cinema en theater wel

Versoepelingen vanaf volgende week vrijdag, maar toch opvallend in code oranje: in nachtclubs is een mondmasker niet meer nodig, als je naar het theater of de cinema gaat, moet je wel nog een mondmasker dragen.

Theatermaker Stany Crets stelde er zich op Twitter alvast vragen bij:

Voorbije dagen was er een algemene consensus gegroeid dat we naar code oranje kunnen gaan en vanaf volgende vrijdag doen we dat

Premier De Croo tijdens de persconferentie

Vlaamse vaccinatiecentra van maart tot september in "waaktoestand", om daarna vierde prik aan te bieden

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid wil de vaccinatiecentra van maart tot september in een soort van waaktoestand brengen. “De grootste vaccinatie-activiteit zal in de maand maart aflopen”, zegt administrateur-generaal Dirk Dewolf. “We gaan aan de Vlaamse regering voorstellen om de vaccinatiecentra nadien in een soort van waaktoestand te houden.”


Dat betekent dat de vaccinatiecentra geen prikken meer zouden toedienen, maar enkel nog vaccins verdelen naar de eerstelijnszorg. “Maar er moeten ook nog korte vaccinatiemomenten mogelijk blijven, bijvoorbeeld voor mensen met een verminderde immuniteit”, zegt Dewolf. “Die willen we voor de zomer nog een herhalingsprik kunnen geven.”


“Vanaf september of oktober zouden de vaccinatiecentra dan weer volop kunnen worden opgestart voor een vierde prik voor de brede bevolking.”

Volgende Overlegcomité begin maart

Begin maart komt het Overlegcomité opnieuw samen om zich te buigen over de coronamaatregelen. De topministers zullen dan bekijken of we dan al naar code geel kunnen gaan. 

In Frankrijk is mondmasker binnen niet meer verplicht vanaf 28 februari wanneer er coronapas gevraagd wordt

Ook Frankrijk gaat weer een stap verder in het versoepelen van de coronamaatregelen. Zo zal het mondmasker vanaf 28 februari niet meer verplicht zijn in binnenruimtes waar je je coronapas moet tonen (bv. restaurants, cafés,..). 

In binnenruimtes waar er niet met de coronapas gewerkt wordt en op het openbaar vervoer zal het mondmasker wel nog verplicht zijn. 

Sinds 2 februari was het in Frankrijk ook al niet meer verplicht om buiten een mondmasker te dragen. 

Italië heft mondmaskerplicht buiten op, nachtleven heropent

Italië zet vandaag een nieuwe stap in de richting van het leven zoals het er voor corona uitzag. Vanaf vandaag is het er niet langer verplicht om buiten een mondmasker te dragen

Het ministerie van Volksgezondheid raadt wel aan om nog steeds een mondmasker op zak te hebben om te gebruiken mocht het ergens te druk worden. Binnen blijft de mondmaskerplicht minstens tot 31 maart wel van kracht.

Daarnaast mogen ook de discotheken opnieuw openen. Bezoekers moeten wel een vaccinatiepas kunnen voorleggen en de capaciteit wordt beperkt: maximum 75 procent buiten en 50 procent binnen.

Meer dan 9 op de 10 Italianen ouder dan 12 hebben minstens één vaccindosis gekregen. Meer dan 1 op de 3 kinderen tussen 5 en 11 jaar heeft ook al een eerste coronaprik gekregen. 

Italië was een van de zwaarst getroffen landen tijdens de coronapandemie met meer dan 150.000 dodelijke slachtoffers.

Meest gelezen