Jonas Hamers / ImageGlobe

België versus buurlanden: energieprijzen stegen afgelopen jaar veel sneller bij ons 

De energieprijzen zijn in ons land vorig jaar gemiddeld twee keer zo snel gestegen als in de buurlanden. Dat staat in het jaarrapport van het Prijzenobservatorium van de FOD Economie. De reden daarvoor is onder meer dat er in België meer variabele energiecontracten zijn, waarbij de prijzen tussentijds aangepast worden. In de buurlanden wordt vooral met vaste contracten gewerkt. 

Uit cijfers van het Prijzenobservatorium van de FOD Economie blijkt dat ons land de energieprijzen afgelopen jaar gemiddeld twee keer zo snel zag stijgen. Het gaat om een stijging van 22,4 procent. Bij de buurlanden ligt dat cijfer een pak lager. 

  • Frankrijk: + 10,6 procent
  • Duitsland: + 10,1 procent
  • Nederland: + 17,3 procent

De verklaring is dat er in ons land een groter aandeel variabele gas- en elektricitietscontracten is. Daarbij worden de prijzen tussentijds aangepast. In de buurlanden wordt vooral met vaste contracten gewerkt, die geen tussentijdse indexeringen hebben. Dat maakt dat prijsschommelingen in de groothandelsprijzen bij ons sneller te zien zijn in de facturen.

Recordinflatie

Door die sterk stijgende energieprijzen, bereikte de totale inflatie in ons land in 2021 haar hoogtepunt in tien jaar tijd. Het nam toe tot gemiddeld 3,2 procent, terwijl dat in 2020 nog 0,4 procent was. Voor alle andere producten bleef de inflatie beperkt, maar steeg ze aan het eind van het jaar. 

De prijzen van bewerkte voedingsmiddelen -buiten alcohol en tabak- zijn in 2021 met 1,7 procent vrijwel stabiel gebleven (+0,2%). De inflatie voor die producten wordt wel groter op het einde van het jaar door onder meer de sterke stijging van de prijzen van bepaalde landbouwgrondstoffen op de wereldmarkt en de Europese markt, zoals granen, zuivelproducten, oliën en koffie. Voor niet-bewerkte levensmiddelen daarentegen daalde de inflatie op jaarbasis, van 4,7 % naar -2,2 %. Dat is volgens het Prijzenobservatorium te verklaren door de bijzonder hoge prijzen in 2020.

Grafisch overzicht van het Prijzenobservatorium

Behalve voor energie steeg de inflatie op het einde van het jaar ook voor alle andere productcategorieën. In december bedroeg de inflatie voor diensten 2,3%, over het hele jaar staat dat cijfer op 1,6 procent.  "Zo ging de heropening van sommige diensten na de verschillende lockdowns gepaard met een prijsstijging", aldus de FOD Economie. "Voor restaurants en hotels bijvoorbeeld wordt de prijsstijging verklaard door de noodzaak om de verliezen door verschillende sluitingen en de extra kosten van sanitaire maatregelen te dekken."

Meest gelezen