Fotografen trekken aan de alarmbel: "Pasfoto’s nemen in het gemeentehuis is onze doodsteek"

De federale regering is van plan om gemeentepersoneel in te schakelen om pasfoto's te nemen. De foto’s kunnen dan meteen digitaal verwerkt worden voor het paspoort of de identiteitskaart. Fotografen zijn bang dat ze de deuren zullen moeten sluiten als deze maatregel ingevoerd wordt.

Cindy en Bea van fotograaf Bartok in Hasselt bevestigen de bezorgdheid. “Dagelijks komen hier ongeveer 30 mensen langs om pasfoto’s te laten nemen. In de vakantieperiode loopt dat op tot 50. Dat is een essentieel onderdeel van onze omzet. Als dat wegvalt , kunnen we onze winkel sluiten."  

De concurrentie in de sector is al bikkelhard. "De afgelopen jaren hebben we voor de verkoop van camera’s veel concurrentie gekregen van het internet. Als nu ook nog de pasfoto’s verhuizen naar de gemeentehuizen wordt dat onze doodsteek." 

Door de foto's door gemeentepersoneel laten maken, kan er niet mee gesjoemeld worden. Toch hebben Bea en Cindy hun bedenkingen. 

“Je moet geduld hebben als je een foto neemt. Voor een pasfoto is er een waslijst van regels die je precies moet opvolgen. Zo moeten oren en wenkbrauwen zichtbaar zijn, tanden mogen dan weer niet te zien zijn. Lachen mag niet, schouders moeten recht..... Daar ben je even mee bezig. Als de klant de foto niet mooi vindt, doen we het nog een keer over. En met kinderen moeten we er soms een speeltje bijhalen, voor de foto wil lukken. Ik twijfel er aan of ze daarvoor tijd hebben op een gemeentehuis", zegt Bea.  

Alternatief

De vereniging van beroepsfotografen begrijpt dat de gemeentebesturen willen digitaliseren. "Maar wij fotografen kunnen net zo goed de pasfoto’s doorsturen naar de gemeentebesturen", klinkt het daar. "Maar daar hebben ze bij de overheid voorlopig geen oren naar", klinkt het bij de beroepsvereniging.

Meest gelezen