Gemeente Herzele

Grote muurschildering in Herzele vernield: "Is wellicht niet meer te herstellen"

Het kunstwerk op een muur van een brouwerij in Herzele is zo goed als vernield. Er is witte verf op het werk gespoten, en bijna alle gezichten zijn onherkenbaar geworden. Het gaat om een grote muurschildering van Jan De Maesschalck, op basis van een oude schoolfoto. "Het moest een mooi rustpunt zijn langs het Grote Routepad", zegt schepen Knop. "We begrijpen het niet, we zijn geen vandalisme gewoon. We hebben dan ook een klacht ingediend."  

Gisteren kwamen er meldingen binnen bij de gemeente Herzele over het vandaliseren van de grote muurschildering aan het Sint-Lievensplein. Het grote muurkunstwerk van Jan De Maesschalck uit Sint-Gillis-Waas is zo goed als vernield. Er werd met witte verf vooral op het gezicht van de kinderen gespoten. Het gaat om kinderen die op een klasfoto stonden van 1910. "Op sociale media waren de reacties op het vandalisme niet min", zegt schepen van cultuur Heidi Knop (Open VLD). "Ongeloof, woede, frustratie, waarom hier bij ons? Ik begrijp het zelf ook niet waarom zoiets gebeurt. We zijn dat niet gewoon. We weten niet of er iets achter zit, of dat het gewoon een vandalenstreek is."

We vrezen dat het opnieuw zal moeten geschilderd worden
Heidi Knop (Open VLD), schepen van cultuur Herzele

"Na een eerste onderzoek blijkt dat de witte verf er niet zomaar kan afgehaald worden", zegt Knop. "We zouden het natuurlijk het liefst kunnen herstellen, en het wordt nog bekeken, maar ik vrees toch dat het opnieuw zal moeten geschilderd worden."

(Lees verder onder de foto van Jan De Maesschalk tijdens het schilderen van het werk)

Gemeente Herzele

Ook kunstenaar Jan De Maesschalck begrijpt niet waarom iemand zoiets doet. "Het was mijn eerste muurschildering, en je denkt er niet aan dat zoiets kan. Het zal effectief heel moeilijk zijn om het werk te herstellen. Zowel de witte verf, als de verf van mijn werk zijn in het beton getrokken. Je kan die er niet zomaar afhalen", zegt De Maesschalck. "Het is ook nog maar de vraag of het opnieuw kán geschilderd worden. Er moet natuurlijk eerst bekeken worden wat mogelijk is en welk budget Herzele hiervoor nog heeft. Bovendien weet ik niet of ik het een tweede keer kan doen. Puur technisch uiteraard wel, maar de ziel die je in een werk steekt is wel uniek zo'n eerste keer. Ik weet niet of het een tweede keer eenzelfde resultaat zou hebben."

Herzele dient nu een klacht in tegen onbekenden. Omdat er geen camera's in de buurt hangen, weet de politie nog niet wie de vandalenstreek uithaalde. 

Meest gelezen