Heilig Reet toont opnieuw een stukje van het Kruis

In de kerk in het centrum van Reet schittert er na bijna een eeuw opnieuw een monstrans. Dat is een gouden houder met daarin een relikwie van het Heilig Kruis. Het gaat om een gift van een adellijke familie. De vorige monstrans werd in 1931 gestolen.

In 1715 schenkt de adellijke familie Van den Branden de Reeth een gouden monstrans met relikwie van het Heilig Kruis aan de lokale parochie. Het pronkstuk gaat voorop in elke processie. Tot in 1931 het noodlot toeslaat. Dieven breken binnen in de kerk en gaan met de gouden monstrans aan de haal. Alsof ze de toorn Gods vrezen, laten ze de relikwie achter op de kille kerkvloer. Maar sinds kort kan de parochiepriester van 'Heilig Reet' weer zalig glimlachen.

In de vitrinekast van de H. Maria Magdalenakerk staat namelijk een monstrans mét de relikwie van het Heilig Kruis. En ook deze keer gaat het om een adellijke gift. De monstrans is aan de kerkfabriek geschonken door graaf Harold le Grelle en zijn zus Daisy die op het naburige Laarkasteel wonen. Ze kenden de afmetingen van de Reetse relikwie en kochten daarom specifiek deze passende monstrans op een Brusselse beurs. Volgens specialisten gaat het om een 18e eeuws stuk uit verguld messing en zilver. Een gedetailleerde foto zie je onderaan dit artikel.

Heilig Reet en Heilig Kruis?

In tijden van ontkerkelijking verdienen de termen Heilig Reet en Heilig Kruis een extra woordje uitleg. In tegenstelling tot wat de zondige geest doet vermoeden, gaat het niet om godsvruchtige lichaamsdelen.

Heilig Reet is de naam waaronder het dorpscentrum van Reet in de volksmond sinds mensenheugenis bekendstaat. Sinds de middeleeuwen was het dorp de thuis van verschillende kloosterordes. Het kasteel werd op een bepaald moment ook gebruikt als woning van kardinalen. Vanaf de late 19e eeuw was Reet bovendien één van de weinige gemeentes in de socialistische Rupelstreek waar het katholicisme en de jaarlijkse processie, goed stand hielden.

Het Heilig Kruis is de naam die de Kerk geeft aan het stuk hout waarop Jezus Christus zou gekruisigd en gestorven zijn. Na de Kruistochten begin dertiende eeuw belanden er vanuit Jeruzalem verschillende houten fragmenten van het vermeende kruis in Europa. In ons land zijn er relikwieën van het Heilig Kruis te zien in onder meer Brugge, Brussel, Namen, Luik, Veurne en sinds kort opnieuw in Heilig Reet.

Meest gelezen