Opnieuw journalist vermoord in Mexico, de vijfde al dit jaar

In de Mexicaanse stad Salina Cruz is journalist Heber Lopez, hoofd van het online nieuwskanaal Noticias Web, vermoord. Het is al de vijfde moord op een journalist in het land sinds begin dit jaar. Mexico wordt gezien als het meest gevaarlijke land voor journalisten om te werken. 

In Salina Cruz, een havenstad in het zuiden van Mexico, werd Heber Lopez doodgeschoten. De man stond aan het hoofd van het online nieuwskanaal Noticias Web en hield zich bezig met misdaad- en politienieuws. Lopez is al de vijfde vermoorde journalist sinds begin dit jaar.

De journalist zat in zijn kantoor toen een witte wagen met twee mannen voor de deur stopte. Een van hen stapte het gebouw binnen en schoot Lopez dood. Intussen zijn al twee verdachten opgepakt. 

Hoewel de journalist geen melding had gemaakt van eerdere doodsbedreigingen, wordt ervan uitgegaan dat de moord met zijn job als misdaadjournalist te maken heeft.

Eerdere moorden

Naast de vijf moorden, hebben ook al twee journalisten een aanval overleefd en maken nog meer journalisten melding van doodsbedreigingen. 

Jan-Albert Hootsen, de Mexicaanse vertegenwoordiger voor het Comité ter Bescherming van Journalisten, zegt dat de eerste zes weken de dodelijkste zijn voor Mexicaanse pers in het laatste decennium. 

In Mexico zijn moorden op journalisten niet uitzonderlijk. Het land wordt daarom ook als het gevaarlijkste gezien voor de beroepscategorie. 

Dit valt vooral te verklaren door de macht die drugskartels hebben in het land. Het land is een doorstromingsgebied voor drugs van Centraal- en Zuid-Amerika naar de Verenigde Staten. 

Meest gelezen