Oude bioscoop in Genk centrum wordt creatieve broeihaard voor jong talent

Het voormalige pand van de Trios, de oude cinema in Genk, wordt een hotspot voor creatieve denkers en makers van het collectief “Geraas”. Het gebouw, waar in een vorig leven ook nog een afdeling van kledingketen H&M gevestigd was, moet een werkhuis worden waarin studenten de brug kunnen slaan tussen hun academische parcours en hun carrière als ontwerpers van de toekomst.

Een groep laatstejaarsstudenten Productdesign van LUCA School of Arts, verenigd in “Geraas”, trok zijn stoute schoenen aan. Ze klopten aan bij de Stad Genk met een plan voor het voormalige pand van Trios in Genk centrum. “We waren blij met het voorstel van de studenten om een creatief werkhuis in te richten”, zegt schepen van Jeugd Karel Kriekemans (CD&V). “Samen met de jongeren van Geraas en LUCA zullen we de komende maanden hard werken aan de uitbouw en opening van het werkhuis als creatieve denk- en ontmoetingsruimte voor jonge denkers en makers.”

Ondernemingszin

“Concreet zullen jongeren in het werkhuis samen producten ontwikkelen en maken, eigen werk en dat van anderen verkopen en expo’s en lezingen organiseren”, legt Geert Werkers, opleidingshoofd Audiovisuele Kunsten Luca School of Arts, uit. “Voor LUCA is het een innovatief project waarmee de school actief naar buiten treedt en een positie inneemt in de stedelijke context van Genk.  Bovendien ondersteunt het de ondernemerszin van studenten.”

We experimenteren al langer met nieuwe vormen van stadskerneconomie en dit artistiek project past perfect in het plaatje.
Toon Vandeurzen, schepen van Economie

“En die ondernemingszin vinden wij als stad natuurlijk heel interessant”, vervolgt Toon Vandeurzen, schepen van Economie (CD&V): “We experimenteren al langer met nieuwe vormen van stadskerneconomie. Verder geven we mee dat de jongeren van Geraas dit tijdelijk zullen doen. Na afloop hopen ze de fakkel door te geven aan een volgende groep studenten.”

Eerdere plannen om van het pand een wooncomplex met dertig appartementen en kantoren op de gelijkvloerse verdieping te bouwen, liggen voorlopig in de koelkast. 

Meest gelezen