Podcast: Leiderschap in turbulente tijden. Is Amerikaanse president Joe Biden een nieuwe Roosevelt of Johnson?

Joe Biden werd al vroeg in zijn presidentschap vergeleken met Franklin Roosevelt en met Lyndon Johnson, grote Amerikaanse hervormers die het aanschijn van de Verenigde Staten voor altijd veranderden. Biden zou dan de postmoderne versie zijn van z’n voorgangers, met een geloof dat gelijk liep: dat de overheid ook levens béter kan maken. Biden sputtert intussen nogal en heeft niet de comfortabele parlementaire meerderheden van zijn illustere voorgangers. Lijkt Biden op Roosevelt of Johnson? Wat zijn de gelijkenissen en de verschillen? Ontdek de mysteries van leiderschap in turbulente tijden. Een duik in de geschiedenis in een podcast van VS-correspondent Björn Soenens.

Johnson was van jongsaf een idealist die zijn stempel op de maatschappij wilde drukken. Hij werkte zich te pletter, en overleefde verschillende hartaanvallen voor hij president werd. Hij moest de glamoureuze president Kennedy opvolgen toen die vermoord werd, maar bereikte daarna ontzaglijk veel meer dan zijn mythische voorganger. Hij gaf de zwarte Amerikanen midden jaren 60 hun burgerrechten en eindigde de wettelijke segregatie. Johnson werd de grootste hervormer van de naoorlogse tijd in de VS.

Franklin Roosevelt kreeg polio op zijn 39ste maar liet de pijnlijke ziekte zijn grote politieke ambities niet in de weg zitten. Met ijzeren wilskracht werd hij vier keer na mekaar president van de VS, tussen 1933 en 1945. Hij loodste Amerika door de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog. Hij gaf Amerika The New Deal, en redde het land van de afgrond. 

Joe Biden droomde als kind al van het presidentschap. Maar hij stotterde en moest veel weerstanden overwinnen. Hij werd heel jong senator, amper 30 jaar oud, en was toen al weduwnaar. Hij moest over het verdriet zien heen te komen van een zoon die overleed aan kanker, en werd uiteindelijk pas op zijn 79ste president. Hij versloeg de omstreden Donald Trump.

In deze klankreis door heden en verleden zoekt VS-corrspondent Björn Soenens naar de parallellen en de verschillen tussen de drie presidenten, allemaal leiders in hele turbulente tijden. Dit is aflevering 32 in de podcastreeks "Björn in the USA". De vertelling is van Björn Soenens, de montage is van Daan Wallis. 

Meest gelezen