Yves Kibi Puati Nelen en Cleo Klapholz vormen samen dichterscollectief Proza-K

Antwerpen kiest voor maar liefst vijf nieuwe stadsdichters: "Tijd om de formule van poëzie in de stad te herdenken"

Yannick Dangre, Lotte Dodion, Ruth Lasters, Proza-K en Lies Van Gasse zijn de komende twee jaar de nieuwe stadsdichters van Antwerpen. Voor het eerst koos de stad voor een poule van meerdere stadsdichters, vroeger was die rol steeds weggelegd voor individuen. Onder andere Tom Lanoye, Maud Vanhauwaert en Seckou gingen de nieuwe stadsdichters vooraf.

De kandidaten die Seckou wilden opvolgen als stadsdichter van Antwerpen moesten als selectieproef een nieuw gedicht schrijven waaruit hun liefde voor Antwerpen sprak. De stad ontving 71 kandidaturen van zowel gelauwerde schrijvers als amateurdichters, de jongste kandidaat was 16 jaar oud, de oudste 85. De jury koos uiteindelijk voor een poule van vijf stadsdichters die de komende twee jaar de stad zal vertegenwoordigen.

Na tien stadsdichters was de tijd aangebroken om de formule van poëzie in de stad te herdenken
Schepen voor cultuur, Nabilla Ait Daoud

"We hebben gekozen voor dichters die de scheppende kracht van taal inzetten om de stad te vatten", klonk het oordeel van de jury. "Het zijn dichters die hun verbeelding en woordkunst gebruiken om de lezer te inspireren en hart en hoofd te raken. Met deze dichterspoule is er plaats voor zowel klassieke poëzie, performance als poëzie in het straatbeeld."

"We zijn benieuwd naar hun werk de komende twee jaren", vertelt een tevreden schepen voor cultuur, Nabilla Ait Daoud. "We zijn er vast van overtuigd dat de Antwerpenaren mee zullen stappen in hun verhaal. Ik roep stadsbewoners en organisaties ook op om onderwerpen aan te dragen om stadsgedichten over te schrijven."

De vijf nieuwe stadsdichters:

Yannick Dangre
Michiel MC Hendryckx - Gent

Yannick Dangre is schrijver van verschillende bundels en romans bij De Bezige Bij met een grote poëtische zeggingskracht waarin hij zowel zijn innerlijke wereld als de buitenwereld onderzoekt. Hij omschrijft zijn stijl als romantisch, muzikaal en met een scheut gulzige barok.

Lotte Dodion
©Mathias Hannes

Lotte Dodion omschrijft zichzelf als poëziemissionaris. Na haar debuut "Kanonnenvlees" (2016) legde ze zich toe op participatieve poëzieprojecten zoals "Studio Haiku". Ze zet poëzie in om verwondering te creëren en deinst niet terug voor conceptuele poëzie-interventies.

Ruth Lasters
Koen Broos.BE

Ruth Lasters is een bekroond dichter die midden in het leven staat. Ze staat al twintig jaar voor de klas in het Antwerpse middelbare onderwijs waardoor ze haar liefde voor taal kan delen met talloze jongeren. Ze geeft ook poëzielessen aan volwassenen op de Schrijversacademie. Het taalgebruik en de verhalen van al die mensen die ze beroepshalve ontmoet, voeden op dagelijkse basis haar liefde voor literatuur en voor Antwerpen. 

Yves Kibi Puati Nelen en Cleo Klapholz

Proza-K is een dichterscollectief, opgestart door twee vrienden met een grote liefde voor het woord: de Congolees-Antwerpse Yves Kibi Puati Nelen en de Joods-Antwerpse Cleo Klapholz. Deze twee woordkunstenaars met diverse roots hosten allerhande poëzie-initiatieven waarop ze ook eigen werk brengen. Hun dynamiek weerspiegelt de diversiteit van de stad Antwerpen.

Lies Van Gasse
Poetry International

Lies Van Gasse is een dubbeltalent. Ze munt uit in zowel poëzie als beeld, die ze beide graag combineert in haar graphic poems. Van Gasse is als leraar verbonden aan de academies van Deurne en Lier. Ze publiceert sinds 2008 en heeft reeds heel wat poëziebundels en literaire prijzen op haar naam, waarin ze een grote gevoeligheid aan de dag legt voor het gegeven stad.

Meest gelezen