Benzineprijs breekt opnieuw records, maar hoe komt dat? Sectorfederatie: "Spanning Rusland en Oekraïne is een factor"

Vandaag stijgt de maximumprijs voor benzine (opnieuw) naar een recordprijs van 1,799 euro per liter. Maar waarom blijven die brandstofprijzen maar stijgen? "Er zijn verschillende factoren, maar de spanningen tussen Rusland en Oekraïne spelen op dit moment zeker een rol", zegt Jean-Benoît Schrans van petroleumfederatie Energia. 

De brandstofprijzen swingen de pan uit. Vandaag stijgt de maximumprijs voor diesel met 2,2 cent tot 1,838 euro per liter, iets lager dan het recordpeil van 1,85 euro eerder deze maand. Benzine stijgt naar maximaal 1,799 euro per liter, waarmee het kersverse record van november (maximaal 1,797 euro per liter) alweer wordt verbroken. Maar waar blijft die stijging toch vandaan komen? Welke factoren spelen mee? 

"Er zijn verschillende elementen", legt Jean-Benoît Schrans van sectorfederatie Energia uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. Er zijn de prijzen van ruwe olie op de internationale markten, die dan weer worden bepaald door de economische wereldtoestand en de principes van vraag aan aanbod. "En op dit moment is de vraag ook groter dan het aanbod", zegt Schrans, "wat de de prijzen doet stijgen". 

"Of de prijzen nog lang zullen verder stijgen is afhankelijk van veel factoren", aldus Jean-Benoît Schrans van Energia in "De wereld vandaag" op Radio 1. Herbeluister hier het gesprek:

Ook de oplopende spanningen tussen Rusland (een belangrijke leverancier) en Oekraïne spelen volgens Schrans een betekenisvolle rol, benadrukt Schrans. "Geopolitieke spanningen zorgen voor onzekerheid op internationale markten, en wie onzekerheid zegt, die zegt ook speculatie, wat dan weer impact heeft op de prijzen", verklaart Schrans. Maar uiteraard zijn er ook "vaste kosten". "Vijftig tot zestig procent van de prijs aan de pomp kunnen bestaan uit accijnzen en btw", aldus Schrans.

Hoelang de prijzen nog zullen blijven stijgen hangt dus ook af van al die factoren, aldus Schrans.  In ons land is het wel zo dat er afspraken zijn over die maximumprijzen. Schommelingen op de markten zijn dus niet meteen de dag erna voelbaar aan de pomp. 

Of mensen de afgelopen weken door de prijsstijging hun rijgedrag hebben aangepast wist Schrans nog niet. "Over enkele maanden hebben we daar cijfers over", besluit hij. 

Meest gelezen