AFP or licensors

Canadese rechtbank eist dat blokkade van vrijheidskonvooi aan Amerikaanse grens stopt, demonstranten wijken niet

De demonstranten van het zogenoemde vrijheidskonvooi, dat de Ambassador Bridge aan de grensovergang met de VS blokkeert, hebben van een Canadese rechter het bevel gekregen om hun blokkade op te heffen. Maar de betogers lijken dat niet van plan. Anderhalf uur na het verstrijken van de deadline waren er net meer demonstranten toegestroomd. De Canadese premier Justin Trudeau zegt intussen dat de politie met geweld zal ingrijpen als vrachtwagenblokkades aan de grens met de VS niet opgeheven worden. 

De demonstranten blokkeren met hun zogenoemde vrijheidskonvooi sinds maandag de Ambassador Bridge, een brug op de belangrijke handelsroute tussen de Canadese provincie Ontario en de Amerikaanse staat Michigan. De blokkade leidt vooral in de Amerikaanse auto-industrie tot problemen omdat de aanvoer van onderdelen stokt. Bovendien wordt ook bij twee andere grensovergangen actiegevoerd.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Het provinciebestuur van Ontario had eerder al de noodtoestand uitgeroepen in een poging een einde te maken aan de blokkade. Daardoor wordt het ook mogelijk om boetes tot 70.000 euro uit te delen, celstraffen tot een jaar op te leggen en vergunningen af te nemen.

In de hoofdstad Ottawa protesteren truckers al bijna twee weken tegen de coronamaatregelen, hoewel hun aantal slinkt. Ook daar is de noodtoestand uitgeroepen. Er zijn 25 arrestaties verricht. In Toronto, de hoofdstad van Ontario, wordt ook geprotesteerd, evenals in andere delen van het land.

De Canadese premier Justin Trudeau sluit niet uit dat de blokkades met geweld ontbonden zullen worden. "Als de demonstranten tegen de coronamaatregelen van de regering niet naar huis gaan, zal er een steeds sterker ingrijpen van de politie komen", aldus Trudeau.

“Alle opties liggen op tafel want deze onwettige activiteit moet stoppen en zal stoppen", zei de Canadese premier Justin Trudeau:

Videospeler inladen...

Meest gelezen