AFP or licensors

Franse politie zet traangas in tegen demonstranten 'vrijheidskonvooien', meer dan 300 boetes uitgeschreven 

In Parijs heeft de politie traangas ingezet tegen demonstranten van de zogenoemde vrijheidskonvooien die protesteren tegen onder meer de coronamaatregelen. Duizenden agenten zijn op de been om te verhinderen dat de konvooien de Franse hoofdstad binnenrijden, maar een 100-tal voertuigen slaagde er toch in de Champs-Elysées te bereiken. Er zijn ook nog demonstranten te voet. Ook in andere landen was er protest. In  Nederland blokkeerden vrachtwagens urenlang het Binnenhof in Den Haag. 

Op de Champs-Elysées, hartje Parijs, heeft de politie traangas afgevuurd op demonstranten van de zogenoemde vrijheidskonvooien. Zij waren erin geslaagd met hun auto's en busjes de binnenstad binnen te rijden, hoewel vandaag meer dan 7.000 agenten zijn ingezet om de konvooien tegen te houden.

Demonstranten aan de Arc de Triomphe en op de Champs-Elysées, de Franse politie treedt kordaat op:

Videospeler inladen...

De betogers probeerden het verkeer rond de Arc de Triomphe en de Champs-Elysées lam te leggen. De politie greep in toen de demonstranten niet reageerden op een bevel om door te rijden en sommige betogers op hun auto's klommen op de rotonde bij de Arc-de-Triomphe.

De politie heeft ook takelwagens ingezet om voertuigen weg te slepen. In totaal werden al meer dan 50 mensen opgepakt en meer dan 330 bekeuringen uitgeschreven, dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Gerard Darmanin op Twitter.

Hoewel de laatste voertuigen van actievoerders op de Champs-Elysées zijn weggesleept, zijn er nog demonstranten te voet op de laan.

Tijdens zijn verslag in "Het Journaal" van 13 uur kreeg Steven Decraene zelf traangas in het gezicht, maar om 19 uur kon hij ongestoord een stand van zaken brengen vanuit Parijs:

Videospeler inladen...

Auto's, busjes, campers

Sinds woensdag zijn vanuit vele uithoeken grote konvooien van auto’s onderweg naar Parijs, hoewel de actie door de politieprefectuur verboden is. Meer dan 7.000 agenten zijn ingezet om te verhinderen dat de konvooien Parijs binnenrijden. Bij drie invalswegen hield de politie zeker 500 voertuigen tegen.

De demonstranten voeren actie tegen het coronabeleid en de bijhorende beperkingen, zoals de coronapas, maar ook tegen de hoge energieprijzen, de levensduurte en de overheid tout court

Voor hun protest inspireren ze zich op de vrachtwagenchauffeurs in Canada, die al twee weken lang de hoofdstad Ottawa blokkeren. In Frankrijk verplaatsen de manifestanten zich niet in vrachtwagens, maar vooral in auto's, busjes en campers. Die werden door de massaal ingezette politie zoveel mogelijk tegengehouden. 

De actievoerders hebben ook opgeroepen om morgen door te rijden naar Brussel om daar maandag te demonstreren, al is ook in ons land het protest niet toegelaten.

Gisteravond was er al massaal veel politie in en rond Parijs. Bekijk hier de beelden:

Videospeler inladen...

Nederlandse truckers blokkeren Binnenhof in Den Haag

Ook in Nederland nemen truckers en automobilisten deel aan het protest van het zogenoemde Freedom Convoy Nederland, in navolging van andere "vrijheidskonvooien" naar Canadees voorbeeld. 

Vanochtend kwamen verschillende truckers aan in Den Haag. Ze blokkeerden urenlang de toegang tot het Binnenhof, het Nederlandse parlement. In de binnenstad was er hinder door het protest. Verschillende tram- en buslijnen werden omgeleid en de politie vroeg mensen om het centrum te mijden als dat kon.

Bekijk hier de beelden van het Binnenhof in Den Haag:

Videospeler inladen...

De burgemeester van Den Haag heeft de demonstratie die vanochtend begonnen was bij het Binnenhof, ontbonden. De politie vorderde de betogers om weg te gaan, zoniet zouden arrestaties en boetes volgen of zouden de voertuigen worden weggesleept.

De politie had alle deelnemers gewaarschuwd om te vertrekken voor 15.30 uur. Volgens de Nederlandse openbare omroep hebben ze daar gevolg aan gegeven en zijn ze vertrokken.

Een deel van de demonstranten in Den Haag zou naar Brussel willen doorrijden om ook daar te protesteren.

Politie begint brug tussen Canada en VS vrij te maken

Soortgelijk protest is er ook in Oostenrijk, Nieuw-Zeeland en Australië. Het is ook nog altijd aan de gang waar het allemaal begon: in Canada, waar onder meer de hoofdstad Ottawa intussen al twee weken wordt geblokkeerd door truckers. 

De blokkade van de belangrijkste handelsroute tussen Canada en de VS lijkt na vijf dagen ten einde

Videospeler inladen...

Aan de grens tussen Canada en de Verenigde Staten is de politie vandaag begonnen met het ontruimen van de Ambassador Bridge, die sinds begin deze week werd geblokkeerd door tientallen truckers. De rechtbank had het bevel gegeven om de blokkade op te heffen, maar de actievoerders gaven daar geen gevolg aan. Nu de politie ter plaatse is, lijkt de ontruiming evenwel zonder noemenswaardige problemen te verlopen. 

De brug tussen de Canadese stad Windsor in de provincie Ontario en Detroit in de Amerikaanse staat Michigan is de belangrijkste handelsroute tussen de twee landen. Door de actie dreigde de auto-industrie aan beide kanten van de grens stil te vallen. 

Meest gelezen