Gemiddelde huurprijs in Vlaanderen voor het eerst meer dan 800 euro per maand 

De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen is het voorbije jaar met 2,5% gestegen tot boven 800 euro per maand. Dat blijkt uit de huurbarometer van makelaarsfederatie CIB.

De huurbarometer van makelaarsfederatie CIB analyseert de nieuwe huurcontracten die afgesloten zijn via een vastgoedmakelaar. De gemiddelde Vlaamse huurprijs bedroeg in de tweede helft van 2021 803 euro. Huurders betalen voor nieuwe contracten gemiddeld zo'n 20 euro per maand meer.

Voor huizen zijn de huurprijzen forser gestegen. Het gaat dan zowel om rijwoningen, halfopen bebouwing als vrijstaande woningen. "Er is al jaren een schaarste aan huizen op de huurmarkt", zegt Kristophe Thijs van makelaarsfederatie CIB. "De vraag naar dit soort woningen is het grootst waardoor de huurprijs stijgt. Bij vrijstaande woningen zien we een stijging van 4 procent en meer. Gemiddeld kosten die nu 1.100 euro per maand."

Mechelen en Genk

Een appartement huren in Vlaanderen is 3,1 procent duurder geworden. Maar in Mechelen (+7,1 procent tot 874 euro) en Genk (+5,6 procent tot 744 euro) zijn de prijzen het sterkst gestegen. "In Mechelen is de gemiddelde huurprijs voor appartementen in twee jaar tijd met bijna 100 euro gestegen", zegt Thijs. "Dat komt door de vele nieuwbouw en door zijn ligging op de dure as Brussel-Antwerpen, waardoor mensen opschuiven naar Mechelen. Mechelen heeft ook een bijzondere aantrekkingskracht, de stad is aantrekkelijker geworden."

Opvallend: Genk is nu duurder (744 euro per maand) om een appartement te huren dan de Limburgse provinciehoofdstad Hasselt (733 euro per maand). "Dat is verrassend omdat Hasselt de reputatie heeft van een aantrekkelijke stad", zegt Thijs. "Genk is aan een inhaalbeweging bezig en ook de vele nieuwbouw maakt dat de huurprijzen er sterk stijgen."

Antwerpen is nog altijd de duurste centrumstad om te huren. De gemiddelde huurprijs voor appartementen heeft de grens van 950 euro overschreden.

Meest gelezen