Knack-journalist net terug uit Oekraïne: "Lokale bevolking begrijpt niet waarom er in het Westen zo'n paniek heerst"

Knack-journalist Jeroen Zuallaert is vandaag teruggekeerd uit Oekraïne. Zijn terugkeer stond al gepland, maar hij had er ook geen problemen mee gehad om nog wat langer te blijven: "Ik heb me er niet onveilig gevoeld", aldus Zuallaert. Volgens de journalist wijst niets erop dat de situatie in Oekraïne de komende dagen zal escaleren. "Ook de lokale bevolking begrijpt niet waarom er in het Westen zo'n paniek heerst."

Steeds meer landen en wereldleiders vrezen een Russische inval in Oekraïne. De Verenigde Staten spreken zelfs van een gewapend conflict dat elk moment kan gebeuren. Maar volgens Knack-journalist Jeroen Zuallaert, die net terug is uit Oekraïne, zijn er weinig signalen die wijzen op een escalatie van de situatie. 

Ook de lokale bevolking maakt zich volgens Zuallaert weinig zorgen: “De houding van de Oekraïners is van een soort legendarische onverstoorbaarheid", vertelt hij. "Veel mensen geloven oprecht niet dat Rusland tot een invasie zal overgaan. Ze begrijpen niet waarom er zoveel paniek is in het Westen en vinden het raar dat Amerikaans president Biden en Europese leiders hun landgenoten nu zelfs oproepen om zo snel mogelijk het land te verlaten.”

Een van de redenen waarom de lokale bevolking zich weinig zorgen maakt, is volgens Zuallaert het feit dat ook de Oekraïense regering zelf enorm kalm blijft. "Er wordt wel gezegd dat Rusland zich ‘misdraagt’, maar de Oekraïense leiders proberen vooral de kalmte te bewaren en ze slagen daar wonderwel in."

Zuallaert trok niet alleen naar de Oekraiënse hoofdstad Kiev, maar bezocht ook gebieden in het oosten van Oekraïne. De grote troepenopbouw waar men in het Westen zo voor vreest, zag hij er niet. "Hier staan sowieso soldaten en ondanks het staakt-het-vuren wordt hier regelmatig wel eens over en weer geschoten, maar het voelt niet aan alsof er aan Oekraïense kant een gevoelige troepenopbouw plaatsvindt."

Ook in het oosten van Oekraïne blijft de bevolking kalm. Een boodschap die de Knack-redacteur er vaak hoorde terugkomen: "We zijn hier al acht jaar in oorlog, hoe kan de situatie nog slechter worden dan ze al is?"

Ik ging sowieso vandaag naar België terugvliegen, maar zelfs als dat niet het geval was, denk ik niet dat ik mijn vlucht zou vervroegd hebben
Jeroen Zuallaert, redacteur Knack

Verschillende landen riepen vandaag of de voorbije dagen hun burgers op om Oekraïne te verlaten. Ook België deed die oproep vandaag. Als de aanwezigheid niet absoluut noodzakelijk is, verlaat je best zo snel mogelijk het land, was de boodschap van de FOD Buitenlandse Zaken. 

"De melding die we kregen, duidt erop dat een grote aanval vanuit drie fronten nu mogelijk is", klonk het bij premier Alexander De Croo (Open VLD) in het VTM-nieuws: "We vragen Belgen met aandrang Oekraïne te verlaten. De enige mensen die blijven, zijn degenen voor wie dat écht essentieel is. Ook ons ambassadepersoneel blijft ter plaatse."

De oproep van de premier was niet de reden waarom de Knack-redacteur terugkeerde: "Ik ging sowieso vandaag naar België terugvliegen, maar zelfs als dat niet het geval was, denk ik niet dat ik mijn vlucht zou vervroegd hebben. Ik denk niet dat het de komende dagen tot een escalatie komt, maar misschien zijn dat wel famous last words," besluit Zuallaert.

Meest gelezen