Radio 2

Manneke Pis krijgt 1083ste kostuum niet toevallig van gemeente Ganshoren

De Brusselse gemeente Ganshoren heeft een kostuum geschonken aan Manneke Pis. En dat is geen toeval. Het gaat om het 1083ste kostuum van het bekendste ventje van Brussel. En laat dat nu de postcode zijn van Ganshoren. 

Burgemeester Pierre Kompany (CDH) van Ganshoren poseert trots op de foto voor Manneke Pis. Samen met heel wat inwoners uit Ganshoren, en schepen Marine Dehing-van den Brouck (ProGanshoren). Vandaag krijgt het beeldje een kostuum van hun gemeente. Het 1083ste intussen. En dat is de postcode van Ganshoren. Er zijn dan ook verschillende elementen van het Romeinse kostuumpje die verwijzen naar de gemeente. "Gans verwijst naar het boerderijdier, en horen naar moeras of watergebied. De fauna en flora van het moeras van Ganshoren zijn geborduurd op de broek en het jasje, beide in een groen-bruine kleur. De gans, symbool van voorzichtigheid en intelligentie, wordt gedragen als een hanger en versiert de hoed met zijn witte veren", vertelt de schepen. En zo staat Manneke Pis heel de dag nog in het teken van de Brusselse gemeente Ganshoren. 

"Nen brave"

Een hele delegatie van Ganshoren zakte af naar de onthulling, maar ook enkele nieuwsgierige buurtbewoners kwamen een kijkje nemen. Zoals Jacky Maes: "Ik woon recht tegenover Manneke Pis. Al heel lang, ik mag zeggen dat ik de oudste inwoner ben van de straat. Dat is fijn, want ik zie heel de wereld die Manneke Pis bezoekt. En al die verschillende kostuums zijn erg leuk. Gelukkig is het 'nen brave', ons Manneke. Hij valt de dames nooit lastig (lacht)."

Manneke Pis draagt nog heel de dag zijn kostuum uit Ganshoren, daarna verhuist het naar zijn kleerkast in het Museum van de stad Brussel. Dat is gelegen in het Broodhuis, op de Grote Markt, waar je alle outfits kan bewonderen.  

Radio 2

Meest gelezen