AFP or licensors

Canadese politie grijpt in: vrachtwagens weg, demonstranten opgepakt aan brug bij grens met VS

In de Canadese grensplaats Windsor heeft de politie de Ambassador Bridge, aan de grens met de Verenigde Staten ontruimd. De brug werd al meer dan een week lang geblokkeerd door demonstranten. De meeste auto's en vrachtwagens vertrokken gisteren al, maar vandaag heeft de politie ook demonstranten opgepakt die weigerden te vertrekken. De brug is wel nog niet open voor verkeer. 

Sinds maandag blokkeren truckers met hun zogenoemde vrijheidskonvooi de brug op de belangrijke handelsroute tussen Ontario en de Amerikaanse staat Michigan, net als twee andere belangrijke overgangen. De blokkade levert vooral de auto-industrie problemen op, omdat de aanvoer van onderdelen stokt. De economische schade loopt in de honderden miljoenen. 

Vrijdag oordeelde de rechter dat de blokkade opgeheven moest worden, maar kort na de deadline waren er net meer demonstranten toegestroomd. 

De politie begon gisteren met het ontruimen van de brug:

Videospeler inladen...

Gisteravond begon de politie dan met het ontruimen van de brug. De vrachtwagens en auto's vertrokken, maar honderden demonstranten wilden van geen wijken weten. Vandaag is de politie begonnen ook de demonstranten weg te jagen. Veel betogers zijn opgepakt. De toegangsweg naar de brug is intussen open, de brug zelf is nog dicht voor verkeer.

Betogers werden opgepakt, voertuigen werden weggesleept

Videospeler inladen...

De Canadese premier Justin Trudeau had gisteren tijdens een bijeenkomst met zijn topadviseurs benadrukt dat grensovergangen "niet gesloten kunnen en zullen blijven" en dat "alle opties op tafel blijven liggen". Trudeau dreigde met celstraffen en sloot niet uit dat vergunningen van chauffeurs tijdelijk worden ingetrokken. 

"Alles ligt op tafel, want illegale activiteiten moeten stoppen", bekijk hier de boodschap van premier Trudeau:

Videospeler inladen...

Meest gelezen