Zwitsers stemmen in met stevige inperking reclame op tabaksproducten

In Zwitserland wordt reclame voor sigaretten en andere tabaksproducten aan banden gelegd. Bij een referendum heeft volgens de eerste uitslagen 54 procent van de kiezers en een meerderheid van de kantons ermee ingestemd om zo'n reclame niet meer toe te staan op plekken waar kinderen en jongeren ermee kunnen worden geconfronteerd, zoals in de media, op affiches of op het internet.

Momenteel is in Zwitserland reclame voor tabaksproducten enkel verboden wanneer die specifieke op minderjarigen gericht is. Ook op de radio en op tv mag geen reclame gemaakt worden. Zwitserland had daarmee een erg tolerant beleid, vooral als gevolg van de machtige tabakslobby. De grootste tabaksbedrijven ter wereld hebben niet toevallig hun hoofdzetel in het land.

Stefanie de Borba van de Zwitserse Liga tegen Kanker reageerde erg tevreden op de uitslag van het referendum. "De mensen hebben begrepen dat gezondheid belangrijker is dan economische belangen", zei ze.

Verbod op dierenproeven haalt het niet

In een tweede referendum hebben de Zwitsers de invoering van een verbod op tests op dieren verworpen. Volgens de eerste uitslagen was slechts 21 procent voor de invoering van een verbod op dierenproeven. De tegenstand van de farmaceutische sector tegen het voorstel was groot. Een ban op dierenproeven zou grote economische schade kunnen aanrichten, aldus de sector. 

Meest gelezen