Brandweer Vlaams-Brabant West

Rivier Mark vervuild met stookolie van Tollembeek tot Viane

In Tollembeek, deelgemeente van Galmaarden, is de rivier Mark zwaar vervuild geraakt. Om een onbekende reden is een grote hoeveelheid stookolie in de rivier terecht gekomen en afgedreven tot in het Oost-Vlaamse Viane. Een alerte burger verwittigde de burgemeester die zelf op pad ging om de vervuiling in kaart te brengen. 

Brandweer, politie en de Civiele Bescherming zijn heel het weekend in de weer geweest met het schoonmaken van de rivier Mark. Die is vervuild geraakt met stookolie in deelgemeente Tollembeek. Een alerte burger verwittigde zaterdagmiddag de burgemeester van Galmaarden, die meteen in actie is geschoten. Patrick Decat (CD&V). “Die inwoner rook een sterke mazoutgeur, en inderdaad. Toen ik met de brandweer en politie ter plaatste kwam, stelden we een stevige vervuiling vast ter hoogte van de Nieuwstraat die richting Tollembeek dreef. Uiteindelijk ben ik met de brandweerofficier de Mark afgewandeld tot aan het waterzuiveringsstation tussen Galmaarden en het Oost-Vlaamse Viane. Zodat we de vervuiling in kaart konden brengen." (Tekst gaat verder onder foto)

Brandweer Vlaams-Brabant West

Intussen heeft de Civiele Bescherming samen met de brandweer van Tollembeek buffers geplaatst zodat de stookolie zich niet verder kan verspreiden. "Dat is een soort sliert (zie foto) die de smurrie kan opvangen. Daarna werd beslist om alles richting Viane te verplaatsen waar de brandweer uit Geraardsbergen het overnam. Ook daar werd de stookolie opgeslorpt met gespecialiseerd materiaal.”

De politiezone Pajottenland en de milieuambtenaar van Galmaarden zijn een onderzoek gestart om de oorzaak van de vervuiling op te kunnen sporen. 

Meest gelezen