Toon Royackers

Vrijwilligers ruimen stallen Kasteel Heers op: "Een ruimte met veel potentieel"

In Heers hebben vandaag tientallen vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken om de koeienstallen van het Kasteel in Heers weer spic en span te krijgen. Het doel is de ruimte zo snel mogelijk opnieuw kunnen gebruiken.

Tientallen vrijwilligers verzamelden vandaag met schoppen en kruiwagens om de koeienstallen van het Kasteel van Heers volledig op te ruimen. "Een heel werk", zegt Caroline Geerts, een van de vrijwilligers. "Zo'n 15 jaar geleden stonden hier koeien. Maar na het vertrek van de koeien dacht niemand eraan om de mest ook eens op te ruimen. Dus moeten wij dat nu maar doen."

De stal heeft een groot volume dat voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden.

Caroline Geerts

Het doel van de opruimactie? "Voorlopig is er geen binnenruimte waar we mensen kunnen ontvangen, en daarvoor zou deze stal wel gebruikt kunnen worden. Zowel voor onze vrijwilligersgroep, als voor groepen die op bezoek komen", zegt Caroline. "Op lange termijn willen we de ruimte in 2 delen splitsen. Het eerste deel zou blijven functioneren als ontvangstruimte met toiletten. En het tweede deel zou een atelier kunnen worden. Daar kunnen we dan materialen stockeren, dat is handig voor wanneer er werken moeten gebeuren op de kasteelsite", weet ze.

Klaarmaken voor toeristisch seizoen

2 april, dan start het nieuwe toeristische seizoen op de kasteelsite van Heers. Tegen dan willen de vrijwilligers nog enkele taakjes afvinken, zegt Paul Lambrechts, bezieler van het kasteel. "In de zomer zullen de toeristen die de site bezoeken hopelijk 3 dingen kunnen verwachten: een prachtige kasteelsite, een rondleiding binnenin het kasteel én hopelijk ook een bar. We willen het extra gezellig maken met een plek waar mensen ook enkele streekbiertjes kunnen drinken tijdens hun bezoek aan deze geweldige site."

Meest gelezen