Liveblog - 130 voertuigen tegengehouden bij filterblokkades rond Brussel, 30-tal demonstranten opgepakt

De politie heeft de filterblokkades rond Brussel opgeheven, die bedoeld waren om de "vrijheidskonvooien" tegen te houden. Met "vrijheidskonvooien" wilden demonstranten vandaag in de hoofdstad protesteren tegen de coronamaatregelen en tegen het politieke beleid. Door strenge controles zijn de demonstranten niet in hun opzet geslaagd. Een beperkt aantal betogers heeft wel te voet actiegevoerd in het centrum van de stad. Lees hier de gebeurtenissen van de dag terug.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

130 voertuigen uit verkeer gehaald, 30-tal demonstranten opgepakt

Jonas Roosens

Bij de filterblokkades tegen de “vrijheidskonvooien” rond Brussel zijn vandaag zo’n 130 auto’s voertuigen afgeleid naar Parking C  aan de Heizel. En bij protestacties in het centrum van de hoofdstad werden zo’n 30-tal personen gearresteerd. Dat laat de politie weten.

De grote actie van de “vrijheidskonvooien” tegen de coronamaatregelen in Brussel is vandaag afgewend door een grootschalige politieactie: op de toegangswegen rond Brussel waren sinds vanochtend filterblokkades, waarbij de politie verdachte voertuigen uit het verkeer filterde.

Verboden wapens

De manifestatie, waarmee de demonstranten Brussel lam wilden leggen werd op voorhand verboden. De enige plaats waar een actie werd toegestaan, was Parking C, aan de Heizel. Zo'n 130 voertuigen die werden tegengehouden aan de blokkades, werden naar daar geleid. Het ging hierbij voornamelijk om campers, bestelwagens en auto’s uit Frankrijk en Nederland, laat de politie weten.

Terwijl de politie een stokje stak voor de gemotoriseerde actie, zakten wel enkele honderden betogers te voet af naar de Europese wijk en de buurt van de Vismarkt. Bij die demonstraties werd een 30-tal personen gearresteerd, voornamelijk Fransen en Belgen, omdat ze de openbare orde verstoorden en voor het bezit van verboden wapens en/of gevaarlijke voorwerpen. 

Er moest maar één voertuig, afkomstig uit Slovenië, getakeld worden. De inzittenden bleken onder andere een bijl en machete bij zich te hebben.

Willem Van Mullem: "Politiediensten blijven in verhoogde waakzaamheid de komende dagen"

De aangekondigde vrijheidskonvooien richting Brussel hebben geen verkeerschaos in de hoofdstad aangericht. "De politie was massaal aanwezig sinds gisterenavond. Dat heb ik zelf gemerkt in het centrum van de stad. Daar stonden veel politievoertuigen opgesteld", zegt Willem Van Mullem in "Terzake". 

"Het zal afhangen van je standpunt of je dat een goed of slecht idee vindt. De manifestanten vinden dat ze alles vastgezet hebben en hen verhinderd hebben om hun mening te kunnen uiten. Anderzijds feliciteren politici zoals Burgemeester Philippe Close (PS) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) de politiediensten voor het werk dat vandaag is opgeknapt. De politiediensten blijven in verhoogde waakzaamheid de komende dagen", besluit Van Mullem.

Videospeler inladen...

Tijs Neirynck: “Veel minder mensen dan eerst voorspeld”

VRT NWS-reporter Tijs Neirynck was de hele dag in Brussel om de protestactie te volgen. Hij maakte in "Het journaal" een balans op.

Videospeler inladen...

Enkele honderden betogers verzamelden vanmiddag op het Sint-Katelijneplein in Brussel, maar betogen was daar verboden. De politie was massaal aanwezig.

Videospeler inladen...

“Een 100-tal demonstranten wilde naar het Schumanplein trekken”

Niet alleen op de Vismarkt werd vanmiddag gedemonstreerd, ook in de omgeving van de Europese wijk kwam vanmiddag een 100-tal demonstranten samen. Ook hier zonder auto’s en in kleine groepjes, zag VRT NWS-verslaggever Katty Allaert.

De demonstranten wilden naar het Schumanplein trekken, maar ze raakten verspreid. En tegen 16.30 uur was het weer rustig in de buurt, zodat de politie kon vertrekken en het verkeer weer kon worden vrijgegeven. 

Katty Allaert doet het verhaal van de middag, in de Europese wijk:

Videospeler inladen...

Burgemeester van Brussel bedankt ordediensten

Philippe Close (PS), de burgemeester van Brussel, bedankt via Twitter de politieagenten van Brussel, de federale politie en de andere ordediensten. Ook dankt hij Brussels minister-president Rudi Vervoort (ook PS) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) voor de hulp bij de operatie van vandaag:

Close voegt eraan toe dat hij het recht op manifesteren verdedigt, maar dat dat wat hem betreft niet kan door de hoofdstad te "gijzelen", zoals het de bedoeling was.

Minister Verlinden, op haar beurt, bedankt ook alle betrokken diensten voor de samenwerking.

“200 tot 300 mensen demonstreerden vanmiddag op Vismarkt”

Op de Vismarkt in Brussel hebben vanmiddag 200 à 300 mensen gedemonstreerd tegen o.a. de coronamaatregelen. Dat was niet de hoeveelheid die was aangekondigd.

Verslaggever Tijs Neirynck was vanmiddag op het marktplein en zag dat demonstranten uit verschillende landen – Frankrijk, Denemarken, Nederland en België – naar daar waren gekomen en de leuze “vrijheid” scandeerden.

Neirynck zag ook dat er een kat-en-muisspel zich afspeelde tussen de demonstranten en de politie, die het protest probeerde in te dammen. 

Bekijk hier een uitgebreid gesprek met Tijs Neirynck:

Videospeler inladen...

Verkeer in Brussel wordt heropend, maar politie houdt nog toezicht

De politie laat weten dat alle filterblokkades rond Brussel worden opgeheven. Met die blokkades, met wegversmallingen, rond de hoofdstad wilde de politie de hele dag lang voorkomen dat een "vrijheidskonvooi" de hoofdstad zou lamleggen.

"Op dit moment zijn alle rijstroken op de Brusselse Ring weer open voor het verkeer", zegt An Berger van de federale politie.  "Doordat het verkeer weer vrij doorrijden, verwachten we voor de avondspits weinig hinder", zegt de woordvoerster.  

In de Europese wijk en op de kleine ring wordt het verkeer wel nog gefilterd. Ook blijft de politie nog aanwezig op de wegen in en rond Brussel, om in de gaten te houden dat er geen demonstranten de stad inrijden, zegt VRT NWS-verkeersexpert Hajo Beeckman:

Videospeler inladen...

"Rust is teruggekeerd bij Schuman"

Aan de rotonde bij het Schumanplein, in de Europese wijk van Brussel, is de rust teruggekeerd. Zo meldt een videojournalist ter plaatse. 

Eerder vanmiddag had een groep manifestanten zich verzameld aan de rotonde tussen het Jubelpark en het Schumanplein, maar de politie heeft hen kennelijk omsingeld en teruggedrongen.

Frankrijk verbiedt betoging vrijheidskonvooi in de buurt van het Europees Parlement

De politieprefectuur van het Franse departement Nederrijn heeft een verbod uitgevaardigd op betogingen van het "vrijheidskonvooi" in de buurt van het Europees Parlement in Straatsburg. Het Europees Parlement zit daar momenteel samen voor zijn maandelijkse vergadering.

Het Franse "vrijheidskonvooi", geïnspireerd op het Canadese coronaprotest, splitste zich zaterdag op. Sommige betogers zetten koers naar de Franse hoofdstad, anderen zetten hun tocht verder naar Brussel, maar een deel van hen zou zijn afgezakt naar de Europese instellingen in Straatsburg. 

"Mijn grootste zorg is om de parlementaire zitting te beschermen, die tot donderdagavond zou moeten plaatsvinden", benadrukte Josiane Chevalier, de prefect van Nederrijn, die het verbod op de bijeenkomst heeft uitgevaardigd.

Ordediensten werden rond de Europese instellingen gemobiliseerd "die al onder toezicht staan", maar ook bij belangrijke verkeersassen in de stad werd politie ingezet. Het verbod zou tot donderdagavond gelden, wanneer de parlementaire vergadering op een einde loopt.

De prefect waarschuwde de betogers voor de zware straffen die staan op het blokkeren van de openbare weg en het verstoren van de openbare orde. Organisatoren van verboden betogingen riskeren fikse straffen zoals zes maanden gevangenisstraf en een geldboete van 7.500 euro, aldus Chevalier.

Meest gelezen