Ontluisterende steekproef "Factcheckers": 14 van 20 bezochte dokters schrijven onterecht ziektebriefje voor 1 dag

Het Eén-programma "Factcheckers" heeft onderzocht hoe flexibel huisartsen zijn om een ziektebriefje te schrijven voor een patiënt. Veertien van de twintig bezochte huisartsen waren bereid om een nieuwe patiënt een ziektebriefje voor een dag te schrijven, ook al gaf die aan dat hij niet ziek was. "Ik ben geen gelukkig man. In feite zet je niet alleen de werkgevers, maar het volledige artsenkorps in zijn onderbroek", reageert Michel Deneyer van de Orde Der Artsen op de reportage.

Britt Van Marsenille en Jan Van Loveren van "Factcheckers" hebben twee anonieme reporters op pad gestuurd om te onderzoeken of ze een ziektebriefje voor een dag konden scoren bij een huisarts, ook al waren ze niet ziek. Het duo ging in totaal bij twintig huisartsen langs, verspreid over alle Vlaamse provincies. Die dokters zijn lukraak gekozen voor deze steekproef. 

De reporters van "Factcheckers" kregen de instructie om tijdens hun anonieme doktersbezoeken duidelijk te vermelden dat ze niet ziek waren, maar toch een dag ziekteverlof voorgeschreven wilden krijgen. Belangrijk: reporters Bram en Klaas zijn bij artsen langsgegaan die hen niet kennen, om te vermijden dat hun eigen huisarts misschien eenmalig iets door de vingers zou zien, voor een patiënt die ze effectief persoonlijk kennen. De eerste van twintig benaderde artsen reageerde zoals het hoort.

BEKIJK - "Helaas, dat mag niet. Ethisch gezien mag ik dat niet doen", stuurt een huisarts "Factcheckers" wandelen:

Videospeler inladen...

Het resultaat van de steekproef bij twintig huisartsen was ontluisterend. Veertien van de twintig bezochte huisartsen waren bereid om een patiënt een ziektebriefje voor een dag te geven, ook al gaf de patiënt aan niet ziek te zijn.

"Dat is pure valsheid in geschrifte. We hadden niet gedacht dat de huisartsen zo gemakkelijk een ziektebriefje gingen schrijven", reageert presentator Jan Van Looveren ontzet.

Er worden jaarlijks ongeveer 3 miljoen ziektebriefjes voor een korte termijn voorgeschreven. Vandaag wordt bij meer dan 8 procent fraude vastgesteld door controleartsen. Dat zijn 240.000 onterechte ziektebriefjes per jaar, concludeert "Factcheckers".

BEKIJK - Heel wat huisartsen gaan snel overstag om een ziektebriefje voor een dag te schrijven:

Videospeler inladen...

De ondervoorzitter van de Orde Der Artsen, professor Michel Deneyer, reageert ontzet op de reportage van "Factcheckers". "Ik ben geen gelukkig man. In feite zet je op die manier niet alleen de werkgevers, maar ook het volledige artsenkorps in zijn onderbroek. Die huisartsen weten dat ze in de fout gaan, maar ze doen het toch", zegt Deneyer.

Een patiënt die niet ziek is tóch een ziektebriefje meegeven, is een ernstige inbreuk voor een arts. "Als er bewijzen zijn dat er valse ziektebriefjes worden geschreven, wordt de arts op het matje geroepen. Die arts krijgt dan de bolwassing. Die wordt serieus de levieten gelezen. Dat heeft meestal effect."

"Als er recidivisten tussen zitten, krijgen die een waarschuwing of een berisping. Dat staat op uw strafblad voor altijd. We hebben dokters weken of maanden schorsing uitgeschreven. We weten het: wanneer je een maand je praktijk moet stoppen, dan ben je patiënten kwijt. Deze artsen in de reportage riskeren heel veel voor een totaal onbekende patiënt. Veertien van de twintig, dat doet pijn", besluit Deneyer.

BEKIJK - "Misschien schrijven ze om niet in discussie te moeten gaan en het is gemakkelijk verdiend geld, maar het mag niet", reageert Deneyer in "Factcheckers":

Videospeler inladen...

Meest gelezen