Man van 64 veroordeeld tot 25 jaar cel voor schietpartij in Brederodestraat, zijn zoon krijgt 2 jaar en een boete

In Antwerpen zijn twee mannen, vader en zoon, veroordeeld voor een dodelijke schietpartij drie jaar geleden. De vader kreeg 25 jaar voor moord, de zoon komt ervan af met 2 jaar cel en een boete, voor poging tot doodslag. Dat heeft het Hof van Assisen beslist. De twee stonden terecht voor een schietpartij in de Brederodestraat in Antwerpen, in februari drie jaar geleden. Daarbij viel een dode en twee zwaargewonden. 

Twee weken geleden, op vier februari, startte in het Antwerpse hof van asissen het proces tegen vader en zoon Yavuz. De twee stonden daar terecht op beschuldigdiging van moord en tweevoudige poging tot moord. De feiten dateren van drie jaar geleden. 

Op 2 februari 2019 schoot een toen 61-jarige man van Koerdische origine twee Turkse neven van 21 en 28 neer in de Brederodestraat in Antwerpen, nadat zij de vitrine en deur van de pitazaak van zijn zoon met een verkeersbord hadden ingeslagen. Een van hen, de man van 28, overleed 's avonds in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Zijn 21-jarige neef raakte zwaargewond en is nu verlamd. Ook een 26-jarige man die wilde helpen, kreeg een kogel in het been en raakte zwaargewond. 

De schietpartij bleek door een camera van de stad en door drie camera's aan handelszaken gefilmd te zijn. 

Nadat de vader zes schoten had afgevuurd, kwam ook zijn zoon van 32 uit zijn restaurant.  Hij sloeg de slachtoffers vervolgens 22 keer met een ijzeren tang. Nadien loste zijn vader nog eens drie schoten. 

Ik wilde alleen mijn zoon, mijn schoondochter en mijn kleinkinderen beschermen

Beschuldigde vader

Niet de bedoeling om te doden

Tijdens het proces verklaarde de vader dat het niet zijn bedoeling was om iemand te doden. "Ik wilde alleen mijn zoon, mijn schoondochter en mijn kleinkinderen beschermen", klonk het in het Antwerpse hof van assisen.

 Op de vraag van de voorzitter waarom hij een pistool op zak had, antwoordde hij dat dat als bescherming was, omdat er de avond voordien al problemen waren geweest met Turkse jongeren. Pittig detail: hij was vroeger scherpschutter in het Turkse leger en was dus vertrouwd met wapens. 

De zoon van de schutter vertelde tijdens zijn verhoor voor het Antwerpse hof van assisen dan weer dat hij de controle over zichzelf was kwijtgeraakt en zijn vader wilde beschermen. 

De slachtoffers verklaarden op hun beurt dat ze het restaurant hadden vernield uit wraak na een vechtpartij, een dag eerder. Toen moest de politie tussenbeide komen bij schermutselingen tussen Koerden en Turkse jongeren. In de Brederodestraat waren er al eerder spanningen tussen de Turkse en de Koerdische gemeenschap.  

De advocaten van de slachtoffers en hun familie vroegen de assisenjury om vader en zoon schuldig te verklaren aan moord en tweevoudige poging tot moord.  

Uitlokking

De verdediging van de vader betwistte dat hij de intentie had om te doden. "Hij is geen koele moordenaar en wilde gewoon zijn gezin beschermen. De dramatische gevolgen heeft hij nooit gewild", vertelden meesters Johan Vangenechten en Tessa De Cuis. Zij vroegen voor alle drie de slachtoffers een herkwalificatie naar opzettelijke slagen en voerden bovendien aan dat de feiten werden uitgelokt.

"Onze cliënt had dat café nooit verlaten als zij niet die ramen vernield hadden. Dat verkeersbord kan als wapen beschouwd worden. Bovendien had een van de mannen ook een breekmes vast. Het is zo eenvoudig. De feiten kunnen niet anders dan uitgelokt zijn, maar het wordt zo moeilijk gemaakt omdat de gevolgen zo dramatisch waren. Dat heeft hij echter nooit gewild. Hij wilde gewoon zijn gezin beschermen." Ook de verdediging van de zoon pleitte de uitlokking. 

Het openbaar ministerie vroeg de Antwerpse assisenjury om de vader schuldig te verklaren aan de moord op de man van 28 en de moordpoging op de neef van 24. De advocaat-generaal vond het niet bewezen dat hij de getuige had willen doden toen hij hem in het been schoot en vroeg daarom een herkwalificatie naar opzettelijke slagen. Ook voor de zoon vorderde hij twee herkwalificaties: opzettelijke slagen voor de feiten op de getuigen en doodslag voor de feiten op de man van 28.

Na een beraadslaging van maar liefst 10 uur heeft de volksjury vader Yavuz schuldig bevonden aan moord, moordpoging en slagen en verwondingen. Zijn zoon werd vrijgesproken voor moord en opzettelijke slagen en verwondingen. Hij werd wel schuldig bevonden aan poging tot doodslag, maar de jury aanvaardde dat het slachtoffer de feiten had uitgelokt.

Meest gelezen