Archieffoto ter illustratie
Radio 2

Betere beveiliging in haven van  Zeebrugge moet transmigranten tegenhouden

Groot-Brittannië zal fors investeren in een betere beveiliging van de haven van Zeebrugge en warmtecamera's aan de Westkust. Zo willen ze transmigranten opsporen en tegenhouden om via containers of laadruimtes van vrachtwagens in de haven of met rubberbootjes de oversteek te maken. Het gaat om 13 miljoen euro Europese en Britse steun samen. Het bedrag dat de Britten investeren is niet gekend.

Groot-Brittannië is voor veel vluchtelingen het beloofde land om naartoe te trekken. Ze proberen in vrachtwagens te klimmen die het Kanaal oversteken. Het laatste jaar proberen ze zelfs meer en meer om in gammele bootjes de levensgevaarlijke oversteek te maken. Vandaag kondigde West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé samen met het bestuur van de haven van Zeebrugge en politie Westkust aan dat de Britten samen met de Europese Unie meer dan 13 miljoen euro investeren. Ze doen dit om de haven van Zeebrugge en onze kustlijn beter te controleren. 

Controlekamer en slimme hekken in de haven

Na een grondige evaluatie van een jaar werd uiteindelijk de knoop doorgehakt wat er moet veranderen om de haven van Zeebrugge nog beter te beveiligen tegen transmigranten, die illegaal de Noordzee willen oversteken via vrachtwagens of in containers. "We gaan een controlekamer oprichten, waar bijna alle camerabeelden vanuit de haven van Zeebrugge gemonitord zullen worden", vertelt Tom Hautekiet, CEO van de haven van Zeebrugge. "De controlekamer zal uitgerust zijn met de nodige softwarepakketten en apparatuur om alle camerabeelden te analyseren. Tot op vandaag werkt iedere terminal apart. De 10 grootste partners van de haven van Zeebrugge stappen mee in het hele project, waardoor we 10 grote terminals nu samenbrengen. Daarmee kunnen we 80 procent van het gevarengebied extra controleren."

Met de nieuwe controlekamer zullen we 80 procent van het gevarengebied van de haven van Zeebrugge constant in de gaten kunnen houden.

Tom Hautekiet, CEO haven Zeebrugge

Er wordt niet alleen geïnvesteerd in een controlekamer, maar ook in nog extra camera's en slimme hekken. "We gaan nog extra camera's voorzien op enkele zwakke en belangrijke plaatsen. En hier en daar zullen ook de hekken vervangen worden door een "smart fence". Dat is een slim hek dat een signaal doorgeeft wanneer er bijvoorbeeld iemand aankomt. Het gaat om het grootste bedrag ooit voor controle dat van buitenaf geïnvesteerd werd in onze haven", besluit CEO Hautekiet. 

Warmtecamera's aan de Westkust

  • De Britten investeren verder ook in een warmtecamera, die nu aan de Westkust staat. Die camera kan 's nachts zien wanneer er bootjes met mensen op zee zijn. Het is de bedoeling om nog 2 of 3 extra warmtecamera's aan te kopen om zo de héle kustlijn in beeld te kunnen brengen. "Deze investering is de eerste belangrijke stap om een globaal veiligheidsbeeld te hebben van de haven en wat er, vooral 's nachts dan, op zee gebeurt", zegt gouverneur Decaluwé. "Die gammele bootjes met mensen in, worden nu niet opgepikt op de radars, waardoor er vaak menselijke drama's gebeuren. Met de warmtecamera's kunnen we sneller de mensen opmerken en ook redden."

Een deel van de investeringen zal ook gaan naar de politiezone Westkust om de grens met Frankrijk, waar er nu veel transmigranten de oversteek wagen, beter te kunnen controleren. 

Meest gelezen