Wijgmaal vanuit de lucht
Stad Leuven

Leuvense deelgemeente Wijgmaal krijgt volledige make-over: nieuw park, sportcomplex, stationsplein en 400 woningen

De stad Leuven heeft twee masterplannen uitgewerkt voor de heraanleg van drie belangrijke locaties in deelgemeente Wijgmaal. Er wordt onder andere een nieuw stationsplein aangelegd, er komt een nieuw park en Leuven wil 400 nieuwe woningen laten bouwen.

Met het project "Wijgmaal in de steigers" heeft het stadsbestuur van Leuven concreet plannen uitgewerkt voor het gebied tussen de Wakkerzeelsebaan, de Baron Descampslaan en de Kroonstraat en voor de sites Ymeria, Remy en de stationsomgeving. “Wijgmaal is een bijzonder fijne plek om te wonen", vindt burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit). "Dat bleek ook uit de voorbereiding van het project waarbij de inwoners heel contructief mee nadachten over het leven en werken in Wijgmaal." Volgens het stadsbestuur is het de bedoeling om Wijgmaal te verbeteren zonder de eigenheid van de deelgemeente te verliezen.

Woon- en leefproject

Eén van de speerpunten van de make-over wordt een groot woonproject tussen de Wakkerzeelsebaan, de Baron Descampslaan en de Kroonstraat. Daar zal plaats zijn voor een 400-tal woningen waaronder sociale huurwoningen, maar er komt ook ondermeer een park van 10 hectare groot, een nieuwe school en een ontmoetingscentrum. "Er worden geen woningen onteigend, de hoogte van de gebouwen wordt beperkt, en er komen ondergrondse en buurtparkings, een tunnel onder de spoorwegen en nieuwe voetgangers- en fietsverbindingen", belooft schepen voor Ruimtelijk Beleid Carl Devlies (CD&V).

Ymeria wordt sporteiland

Op de Ymeria-site komt een sport- en landschapspark. Het moet een veilige verbinding vormen voor voetgangers en fietsers tussen Wijgmaal en Wilsele-Putkapel. “De sportinfrastructuur op Ymeria is aan vernieuwing toe”, vertelt schepen Devlies. “We verhuizen de sport- en turnhal naar Remy, waardoor er op Ymeria meer ruimte komt voor groen, water, rustplekken en andere sportaccommodatie. Zo wordt Ymeria opnieuw herkenbaar als eiland, net als vroeger." Er komen ook drie voetbalvelden, verschillende sportveldjes en een openluchtfitness.

Stationsplein

Ook de omgeving van het stationsplein van Wijgmaal wordt de komende jaren aangepakt. "Vandaag is Remy vooral een kantoor- en pendelcampus. In de toekomst zal er ook ruimte zijn voor sport, cultuur en horeca", legt Devlies uit. De bedoeling is om de site ook na de werkuren optimaal te kunnen benutten. "Een nieuwe tunnel onder de sporen zal het stationsplein autovrij maken, met ruimte voor voetgangers, fietsers en een skatepark.” Er komt ook een nieuw sportcomplex met extra ruimte voor de vele Leuvense sportclubs. Ook andere verenigingen zullen er terecht kunnen voor evenementen en ontmoetingen.

Op 28 maart worden de masterplannen ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad en in april organiseert de stad een eerste infomoment.

Ontwerp voor de heraanleg van een nieuw, autovrij stationsplein in Wijgmaal
Plusoffice Architects

Meest gelezen