"Ook al heb ik er geen controle meer over, het is en blijft wel nog altijd mijn verbaasde blik!"

"What the fuck?! Wat zegt die nu?" De gezichtsuitdrukking van Drew Scanlon liet in december 2013 weinig aan de verbeelding over na een dubbelzinnig te interpreteren opmerking van een collega tijdens de bespreking van een videogame. Toch was het pas in februari 2017 dat de gif - een kort, zich voortdurend herhalend filmpje -, dat van die verbaasde blik gemaakt was, het internet veroverde en zelfs uitgroeide tot een meme, 'Blinking (White) Guy'. Intussen zou de gif/meme meer dan 2 miljard keer gebruikt zijn door wie ook maar ergens een "What the fuck"-gevoel wilde duidelijk maken. Scanlon mag zich 5 jaar later dus met trots een 'meme-mythe' noemen.

Drew Scanlon: "Tijdens de opnames van onze wekelijkse internetshow "Unprofessional Fridays", waar medewerkers van het computerbedrijf waarvoor ik toen werkte, Giant Bomb, een videospel mochten komen bespreken, werd door hoofdredacteur Jeff Gerstmann het spel Starbound getoond. Mijn gezichtsuitdrukking volgde op een reactie van hem die dubbel te interpreteren was." (Know Your Meme, september 2020)

Scanlon reageerde immers op een vrij onbeduidende opmerking - sommige nieuwswebsites omschreven het als "een slechte grap" - die hem toch enigszins verraste en verwarde: "Doing some farming with my hoe here." 'Hoe' betekent schoffel maar wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld iemand als slet te omschrijven. Vandaar Scanlons verbaasde blik:

Begin februari 2017 gebruikte een student de gif die intussen van Scanlons reactie gemaakt was, om zijn verbazing weer te geven tijdens een biologieles. De bal ging aan het rollen en bleek niet langer gestopt te kunnen worden.

Drew Scanlon: "Aanvankelijk was ik niet zo onder de indruk dat er een gif van gemaakt was. Ik was het immers gewoon om voor een select internetpubliek te werken. Maar dan begonnen beroemdheden (onder meer tv-presentator Stephen Colbert en filmregisseuse Ava DuVernay, red) hem te gebruiken en werd het kleine wereldje waarbinnen alles zich voor mij afspeelde plots wel erg groot. En zo gebeurde het dat ik, tijdens een ontmoeting met Braziliaanse ontwerpers van videogames, mezelf voorstelde, terwijl hun onmiddellijke reactie was: "Maar we kennen je toch al!" Vrij bizar was dat.” (Know your meme)

"Ook al heb ik er geen controle meer over, het is wel nog altijd mijn gezicht. Maar het feit dat ik er nooit een drama van gemaakt heb, heeft ervoor gezorgd dat haatreacties op het internet weggebleven zijn. Dat wil ik liefst zo houden." (BBC-Radio 1, oktober 2021) Het 'low profile' van Scanlon zorgde er wel voor dat velen dachten dat de meme geacteerd was, ofwel door Westley uit "The princess bride" ofwel door seriemoordenaar Dexter.

"Ik denk dat de meme zo succesvol is omdat je hem voor meerdere omstandigheden kan gebruiken en dat op een snelle en makkelijke manier. Eigenlijk vervangen memes niet meer dan de lichaamstaal, die je op het internet niet ziet." (Sky News, september 2019)

"Nee, ik gebruik de gif zelf niet. Dat is behoorlijk on-cool. Alsof een lid van een muziekgroep een T-shirt draagt met de naam van die groep." (BBC-Radio 1)

"Intussen is die opname zo lang geleden dat men me nauwelijks nog herkent. Ik zie er intussen dan ook behoorlijk anders uit, met een baard en langere haren. Bovendien vermoed ik dat velen denken dat achter memes helemaal geen echte mensen zitten. Nochtans zijn die echt. Ik ben dat in ieder geval." (BBC-Radio 1)

"Wanneer men weet dat ik die 'blinking guy' ben, vraagt men me soms om dat nogmaals, in hun bijzijn, te doen. Maar ik zou dat nooit meer op die manier kunnen doen, omdat het juist zo onnatuurlijk aanvoelt om het op bevel na te doen." (The Washington Post, september 2019)

In maart 2017 stapte Scanlon op bij Giant Bomb om te starten met een eigen YouTubekanaal, Cloth Map, waar hij de verschillen tussen culturen op basis van videogames die er populair zijn probeerde uit te leggen. Momenteel is hij producer bij videogamebedrijf Digital Eclipse en een van de gastheren achter de podcast over Formule 1 en andere snel rijdende auto’s, namelijk Shift+F1.

Zijn bekendheid als officieel gezicht van de 'Blinking Guy'-meme gebruikte Scanlon, nu 35, intussen wel om geld in te zamelen voor de Amerikaanse MS-Liga, nadat 2 vrienden de diagnose van multiple sclerose gekregen hadden. Met succes, want in 2019 bracht een fietsevenement dat men kon sponsoren 34.000 dollar op, terwijl het doel 10.000 dollar was. In 2020 werd zelfs 75.000 dollar bijeengesprokkeld. Met volgende conclusie van Scanlon tot gevolg: "Het internet kan een smerige plek zijn. Maar er zijn ook nog veel goede mensen terug te vinden. Dat kan ik alleen maar besluiten uit de donaties voor het MS-onderzoek." (Know Your Meme)

Meest gelezen