Abstract Aerial Art

Het blijft niet bij dromen: reissector ziet meer boekingen: "Hoopvolle communicatie zorgt voor inhaalbeweging"

Als jij ook volop bezig bent met het plannen van vakantie dit jaar, dan ben je niet alleen. Een kleine twee jaar na de allereerste coronalockdown in ons land maken we massaal én concreet reisplannen voor een vakantie in het buitenland. En het blijft niet bij dromen, want de reissector ziet de boekingen vlot binnenkomen, zowel voor de krokusvakantie als het voorjaar. Reisoperator TUI legt zelfs extra vliegtuigen in tijdens de krokusvakantie.

"Wat jongeren hebben met knaldrang (de zin om uit te gaan en te feesten zonder beperkingen, red.), hebben volwassenen met reizen", vertelt Tamara Vanperre, die werkt in een reisbureau in Kortenberg. "Mensen willen weg, en liefst nu, voor lange tijd en ver.  Nog nooit hebben we zo veel mensen op reis zien vertrekken in februari en maart. Het aanbod was klein, en is toegenomen, maar de vraag is nóg groter."

"Half januari is er een enorme kentering gekomen", legt Piet Demeyere van reisoperator TUI uit. "Tot dan waren mensen terughoudend, want omikron was toen volop in het land. De communicatie dat we een vrij zorgeloze lente en zomer tegemoet gaan, heeft de Belg goed gedaan. Resultaat: een enorme inhaalbeweging op het vlak van reizen."

Bij reisoperator TUI hebben ze nu al 7 procent meer reizigers voor de krokusvakantie dan in 2019, bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Mensen gaan weer langs in reisbureau's, maar beslissen laat over hun boeking.

Koen van den Bosch, CEO van Vereniging Vlaamse Reisbureau's (VVR)

"Het reizen trekt weer aan: de goesting is er zeker", bevestigt Koen van den Bosch, CEO van de Vereniging Vlaamse Reisbureau's (VVR). "Reisbureau's krijgen weer klanten over de vloer, en nemen opnieuw mensen in dienst. Al hangt het vooral af van de bestemmingen die worden aangeboden: Europa en Afrika zijn open, grote delen van Latijns-Amerika en Azië nog niet, en dat laat zich ook voelen bij de reisorganisaties die zich daarop toeleggen."

"Maar ondanks die reishonger beslissen mensen nog altijd érg laat. Iedereen wil zekerheid over zijn bestemming, en de maatregelen als ze moeten terugkeren", zegt van den Bosch ook. "Amper 10 dagen voor de krokusvakantie zien we de boekingen nog massaal binnenkomen. Mensen hebben zo lang mogelijk gewacht: de zin om te reizen was er al lang, reizigers hadden enkel een duwtje in de rug nodig", zegt Piet Demeyere van TUI. 

De zin om te reizen was er al lang, mensen hadden enkel een duwtje in de rug nodig.

Piet Demeyere, TUI

En na twee jaar vakanties en reizen in corona-omstandigheden is er een duidelijke trend die is blijven hangen. "Mensen reizen nog steeds in hun bubbel, met het gezin of een beperkt aantal vrienden. Kleinschalige accommodaties doen het dus goed, al trekken de boekingen in de klassieke hotels ook weer aan", zegt van den Bosch. "Zij hebben vorige zomer bewezen dat ze goed met de situatie zijn omgegaan." 

Bij TUI zijn in de krokusvakantie vooral de vliegvakanties naar zonnigere oorden populair. "Spanje en de Canarische Eilanden, of de Dominicaanse Republiek en Mexico, als het wat exotischer mag. En Egypte is helemaal terug van weggeweest", zegt Piet Demeyere. 

Maar: reizen zit nog niet (volledig) op het niveau van voor corona

Ook al noteert de reissector stilaan weer meer boekingen: de cijfers zitten nog niet op het niveau van voor de coronacrisis. "In 2021 zaten we ongeveer op 45% van het zakencijfer in 2019, voor 2022 zit dat op 75% van 2019, maar het jaar is nog lang", zegt van den Bosch.

Reisoperator TUI ziet wél al cijfers die de periode vóór de coronacrisis overtreffen. "We hebben nu al 7 % meer passagiers geboekt, dan voor de krokusvakantie van 2019", zegt Piet Demeyere van TUI. "En met de sneltreinvaart waarmee de boekingen binnenlopen, zal dat nog stijgen." 

En daarom heeft TUI extra vluchten ingelegd tijdens de krokusvakantie. "We hebben onze oorspronkelijke planning helemaal moeten herbekijken. Op sommige bestemmingen hebben we extra vluchten ingepland, op andere zetten we grotere toestellen in om aan de grote vraag te kunnen beantwoorden", aldus Demeyere.

Ook voor skivakanties krijgt TUI nog veel last minuteboekingen. "Niet onlogisch: onder meer Oostenrijk is de voorbije jaren niet altijd duidelijk geweest over zijn inreisvoorwaarden, en die onzekerheid is nu van de baan."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Maar: is reizen niet duurder geworden?

De inflatie en de brandstofprijzen indachtig: wat betekent dat voor het prijskaartje van een buitenlandse reis? Het beeld is gemengd, volgens de indexcommissie, die de prijzenevolutie voor ons land in de gaten houdt. Vliegtickets zijn ongeveer 4,5% goedkoper dan een jaar geleden, al schommelen die prijzen altijd heel erg.

De zogenoemde "pakketreizen", waarbij je transport en accommodatie samen boekt, zijn in ons land 3,4% duurder geworden dan in 2021, en in het buitenland 3,3%. In vergelijking met 2020 zijn pakketreizen in ons land 4% duurder, en in het buitenland zelfs 5,5% duurder. 

Wie rechtstreeks vakantieaccommodatie boekt, is gemiddeld 10,9% duurder af. De prijs van een hotelkamer is gemiddeld met 9,2% gestegen, vakantiecentra, campings en jeugdherbergen zijn maar liefst 15,2% duurder geworden.

"De prijzen zijn relatief gezien stabiel gebleven, al spreekt het voor zich dat alles wat met transport te maken heeft, beïnvloed wordt door de stijgende energieprijzen, zegt Koen van den Bosch van de reisbureau's daarover. "Maar bij vliegtuigtickets zijn er nog altijd erg aantrekkelijke prijzen, voor minder dan 100 euro kan je nog op citytrip binnen Europa."

"De prijs van een reis is altijd afhankelijk van vraag en aanbod", zegt Piet Demeyere van TUI. "Sommige zaken zijn door de inflatie duurder geworden, andere bestemmingen moeten van ver terugkomen, en proberen klanten te lokken met promoties."

Meest gelezen