Videospeler inladen...

Probiotica in strijd tegen puistjes? Universiteit Antwerpen ontwikkelt gezichtscrème op basis van "veilige" bacteriën

Een doorbraak aan de Universiteit Antwerpen, want daar hebben wetenschappers kunnen bewijzen dat probiotica een veilig en efficiënt middel zijn tegen puistjes. Dat is goed nieuws voor wie worstelt met acne, vertelt professor microbiologie Sarah Lebeer: "De bestaande standaardbehandelingen hebben vaak veel neveneffecten, terwijl probiotica veilige bacteriën zijn."

Het onderzoekslabo van Sarah Lebeer, professor microbiologie aan de Universiteit Antwerpen, is erin geslaagd om samen met biofarmaceutisch bedrijf YUN een gezichtscrème tegen acne te ontwikkelen op basis van probiotica. Haar labo heeft ook kunnen bewijzen dat die probiotica veilig en efficiënt zijn tegen puistjes. 

Maar wat zijn die probiotica nu precies? "Volgens de wetenschappelijke definitie is 'probiotica' een verzamelnaam voor alle goede bacteriën die een gezondheidseffect hebben als je ze in een voldoende hoeveelheid toedient", vertelt Lebeer in "Laat". 

Het is niet de eerste keer dat probiotica gebruikt worden in de medische wereld. Zo zitten probiotica al in pilletjes om een goede darmwerking te stimuleren of om je immuniteit te versterken. "De nieuwigheid is dat we ze nu ontwikkeld hebben voor de huid."

Veilige bacteriën

In "Laat" legt Lebeer uit hoe probiotica precies werken tegen hardnekkige puistjes. Ook ons eigen lichaam maakt goede bacteriën aan, en daaruit haalde haar team veel inspiratie om zelf probiotica te ontwikkelen. "Zo hebben we eerst bekeken welke bacteriën op de huid voorkomen en welke 'goede' bacteriën zijn. Dan hebben we onder meer lactobacillen geselecteerd. Die konden de ongewenste acnebacteriën doen stoppen met groeien en ze verminderden de ontsteking."

Probiotica kunnen de ongewenste acnebacteriën doen stoppen met groeien en ze verminderen ook de ontsteking

Sarah Lebeer, professor microbiologie Universiteit Antwerpen

Dat zorgt dus voor minder puistjes. Om datzelfde effect te verkrijgen worden nu vaak antibiotica toegediend, of bij meisjes zelfs de anticonceptiepil. Dat heeft wel wat nadelen, en wie veel antibiotica gebruikt, kan er resistent tegen worden. "Standaardbehandelingen tegen acne hebben vaak heel veel neveneffecten", zegt Lebeer. "Maar probiotica zijn veilige bacteriën. We hebben ook nagegaan dat ze zacht zijn voor de huid en ze kunnen ook geen resistentie ontwikkelen, zoals gebeurt bij antibiotica."

Bolletjes voor de winterslaap

Het probioticamiddel ziet eruit als een gewone crème, maar als je het opensmeert zie je dat er kleine bolletjes in zitten. "Die zijn heel belangrijk geweest om de huidcrème te kunnen ontwikkelen", zegt Lebeer. "Want probiotica zijn levende bacteriën, en levende bacteriën in een huidcrème krijgen is gemakkelijker gezegd dan gedaan."

Daarom kwam het onderzoekslabo van Lebeer met de microcapsules als oplossing. "De levende probiotica zitten daar in een soort winterslaap, zodat ze langer houdbaar zijn en dat de crème niet gaat bederven of stinken. Die bolletjes moet je opensmeren op je huid, dan komen de bacteriën uit hun winterslaap en beginnen ze actief te worden op je huid."

Die bolletjes moet je opensmeren, dan komen de bacteriën uit hun 'winterslaap' en beginnen ze actief te worden op je huid

Sarah Lebeer, professor microbiologie Universiteit Antwerpen

Het team van Lebeer heeft met het gepubliceerde onderzoek wetenschappelijk bewijs geleverd dat probiotica doeltreffend zijn tegen puistjes, al kunnen sommige mensen bij het gebruik ervan eerst net meer last krijgen van acne. "Dat is omdat levende bacteriën gaan inwerken op je eigen bacteriën en je eigen huidcellen", verklaart Lebeer. "Het kan wel wat tijd nodig hebben voordat het evenwicht weer hersteld is."

Iets wat Anke (31) uit Ekeren mocht ondervinden. Zij had last van hardnekkige puistjes op haar gezicht en heeft jarenlang moeten zoeken naar een middel dat daar effectief iets tegen deed. "Zeker in het begin was het even doorzetten", getuigt ze. "Het wordt eerst erger, maar het resultaat is er wel."

"Het wordt eerst erger, maar het resultaat is er wel": Anke (31) ondervond proefondervindelijk hoe probiotica haar acne te lijf gingen:

Videospeler inladen...

Toekomst

Nu de 'goede bacteriën' niet meer alleen opduiken in pilletjes, maar ook als huidcrème, gaat de zoektocht naar andere mogelijkheden in de toekomst vol verwachting verder. Lebeer is daar met haar team ook al aan bezig en is ervan overtuigd dat probiotica nog meer ingezet gaan kunnen worden.

"In mijn onderzoekslabo werken we momenteel aan een neusspray tegen sinusitis. Maar ook aan vaginale toepassingen bijvoorbeeld, om de vrouwelijke gezondheid te verbeteren."

Bekijk hier het hele gesprek met professor Sarah Lebeer in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen