BEKIJK - Prinses Delphine en koning Albert voor het eerst samen bij een officiële activiteit van het koningshuis 

Prinses Delphine en koning Albert zijn vanochtend voor het eerst samen in het openbaar verschenen tijdens een officiële activiteit van de koninklijke familie. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse herdenkingsmis voor de overleden leden van de koninklijke familie, in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken.

Sinds 17 februari 1935 komt de koninklijke familie jaarlijks samen om de overleden leden van hun familie te herdenken. De eerste keer gebeurde dat dag op dag een jaar na het overlijden van koning Albert I, de koning-soldaat. Die jaarlijkse herdenking vindt plaats in Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken, omdat de leden van de koninklijke familie er in de crypte begraven liggen. 

Door corona kon de koninklijke familie vorig jaar de plechtigheid niet gezamenlijk bijwonen; dat gebeurde toen in een beurtrol, per bubbel. Delphine nam toen ook al deel aan de activiteit, maar was niet tegelijk met haar vader aanwezig. 

Nu het weer kan, kwam de koninklijke “kernfamilie”, zoals dat heet, vanochtend weer samen in de kerk om hun dode familieleden te herdenken.

Royaltywatcher Jo De Poorter legde vanochtend op Radio 1 uit wat er te gebeuren stond:

Achter Albert

Het was vandaag dus de eerste keer dat koning Albert samen met prinses Delphine tegelijk aanwezig was op een officiële activiteit van de koninklijke familie, sinds zij twee jaar geleden erkend werd als zijn dochter. Al stonden de twee niet meteen zij aan zij. 

Voor aanvang kwamen de echtparen twee per twee aan, bij de kerk: koning Filip samen met koningin Mathilde, koning Albert met koningin Paola, prins Laurent met prinses Claire, prinses Astrid met prins Lorenz en daarna nu dus ook prinses Delphine met haar echtgenoot Jim O'Hare.

In de kerk zelf zaten de twee koningsparen vooraan, met prinses Astrid en prins Lorenz aan hun zijde. Achter hen zaten prins Laurent, prinses Claire en prinses Delphine met haar man.

Bekijk hier de beelden van de herdenkingsmis:

Videospeler inladen...

Meest gelezen