Archieffoto: Franse militairen in Mali.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Frankrijk, Canada en Europese partners trekken troepen terug uit Mali: "Delen strategie en doelen niet meer" met junta

Frankrijk, Canada en meer dan 10 andere Europese landen, waaronder België, trekken zich militair terug uit Mali. De Europees-Canadese operatie was gericht tegen het islamistische terrorisme, maar de voorwaarden om er militair actief te blijven, zijn niet langer vervuld, luidt het in een gezamenlijke verklaring. Onder meer de samenwerking van de Malinese junta met Russische privémilities is Frankrijk en zijn partners een doorn in het oog.

Al 9 jaar strijden bijna 2.500 Franse soldaten in Mali tegen islamistische militanten die aanleunen bij terreurorganisaties als IS en Al Qaeda. De Fransen krijgen daarbij de steun van Canadezen en militairen uit meer dan 10 andere Europese landen, onder wie ook Belgische soldaten.

Ze behaalden er successen - ze hielpen islamistische rebellen in het begin van de macht verdrijven en in september vorig jaar werd nog een belangrijke terreurleider gedood in Mali - maar de islamistische rebellen konden zich hergroeperen en vallen nog steeds het Malinese leger en bondgenoten aan.

De Fransen en hun bondgenoten trekken zich nu terug, in de eerste plaats omdat de relatie tussen de Fransen en het militaire regime in Mali de laatste tijd erg verslechterd is, onder meer door de beslissing van de junta om de in februari geplande verkiezingen uit te stellen en langer aan de macht te blijven.

De militaire machthebbers zijn de Franse troepen ook liever kwijt dan rijk en werken nu samen met Russische privémilities, met name de omstreden Wagner Group. En dat is volgens verschillende Europese landen niet langer verenigbaar met hun missie. Ze beschuldigen de Wagner Group ervan geweld aan te wakkeren en de mensenrechten te schenden in Afrika. 

"De politieke, operationele en wettelijke voorwaarden zijn niet meer vervuld om ons militaire engagement verder te zetten in de strijd tegen terrorisme in Mali", klinkt het in een gezamenlijke verklaring. Tijdens een persconferentie voegde de Franse president Emmanuel Macron eraan toe dat Frankrijk en de Europese partners "de strategie en doelen" van het militaire regime in Mali "niet meer delen". We kunnen dan ook niet langer militair betrokken blijven, aldus Macron.

De militaire leiders in Mali keerden Frankrijk de rug toe en zochten hulp bij Russische huurlingen. ("Terzake" 16/2/2022)

Videospeler inladen...

De Franse president benadrukte dat zijn land wel nog steun zal bieden aan de Malinese bevolking en ook de missie van de Verenigde Naties in Mali zal blijven steunen. Frankrijk en zijn partners zullen ook militair actief blijven in andere landen in de Sahel en West-Afrika. De militairen die zich terugtrekken uit Mali, zullen grotendeels in Niger gestationeerd worden.

Tijdens de terugtrekking uit Mali - die volgens Macron 4 tot 6 maanden zal duren - zullen er minder militaire operaties uitgevoerd worden tegen islamistische militanten. De terugtrekking geeft de aan de missie deelnemende landen de tijd om een nieuw plan uit te werken voor de strijd tegen terrorisme in de regio. Tegen juni dit jaar zou dat er moeten zijn.

Eerder deze maand besliste de Belgische federale regering al om geen extra militairen meer naar het land te sturen. Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) zal ons land wel, samen met andere Europese landen, blijven samenwerken met andere landen in de Sahelregio. "Want die is vaak een broeihaard van terrorisme en er vindt veel mensenhandel plaats, wat ook een impact heeft op Europa. We delen dus nog altijd de bezorgdheid om de Sahelregio te stabiliseren."

De Franse president Macron maakte de terugtrekking bekend tijdens een gezamenlijke persconferentie met Europees Raadsvoorzitter Michel en de Ghanese en Senegalese president.

Meest gelezen