Archieffoto
PA Wire/PA Images

Storm Eunice krijgt voor morgen code oranje voor Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen: windstoten tot mogelijk 140 km/u

Vrijdag na de middag zal Noordzeestorm Eunice door ons land trekken. Dat gaat gepaard met hevige rukwinden en mogelijk windschade. Het KMI heeft alvast code oranje afgekondigd voor de provincies West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen, met rukwinden van 100 tot mogelijk zelfs 140 km/u aan de kust. Wie kan, vermijdt best de avondspits morgen.

De zware zuidwesterstorm zal in de late namiddag en tijdens de avondspits ons land geselen, met mogelijk dus windschade. Het hoogtepunt van de storm wordt verwacht vanaf 2 à 3 uur in de namiddag tot 6 à 7 uur 's avonds. 

Het KMI waarschuwt voor windkracht 10 en mogelijk zelfs windkracht 11 op zee. Concreet moeten we in het binnenland rekening houden met rukwinden boven de 100 km/u, die mogelijk kunnen pieken tot 130 of zelfs 140 km/u "in het meest pessimistische scenario". Aan de kust of op zee kunnen de windstoten mogelijk nog feller uithalen. 

Hieronder volgt een overzicht van de te verwachten maximale windstoten per provincie volgens het KMI (telkens een cijfer met het meest optimistische en het meest pessimistische scenario). Hoe meer je naar het noordwesten van het land gaat en hoe dichter bij de kust, hoe feller de rukwinden mogelijk kunnen zijn.  

Eerst werd er nog gesproken over windstoten tot 150 km/u, maar die prognose is aangepast door het KMI.

Het goede nieuws is wel dat het op het hoogtepunt van de storm droog zou moeten blijven. Het gaat morgenvroeg wel nog regenen, maar daarna blijft het droog.  

BEKIJK: Frank Deboosere geeft tips: "Blijf binnen, da's het makkelijkst en het best".

Videospeler inladen...

Mogelijk schade, blijf zoveel mogelijk binnen

Omdat de storm tijdens de late namiddag en de vooravond door ons land zal trekken, kan je best de avondspits vermijden indien mogelijk (zie ook waarschuwingstabel onderaan met concrete tips).

"Er moet rekening gehouden worden met schade die in bepaalde gebieden verspreid en aanzienlijk kan zijn", waarschuwt het KMI. "Ook het verkeer kan ernstig verstoord worden." 

“Plan je morgen tijdens de avondspits een verplaatsing met de auto, het openbaar vervoer of de fiets, denk dan twee keer na,” zegt Hajo Beeckman van de VRT-verkeersredactie. “Vannacht vielen er op de E313 bij Lummen al twee gewonden toen een boom op de snelweg belandde. Tijdens de ochtendspits waren er problemen door een boom op de E40 tussen Leuven en Brussel bij Everberg en de Fietsersbond waarschuwde voor een versperde fietssnelweg tussen Gent en Brugge in Beernem, ook al door een boom.”

Plan je morgen tijdens de avondspits een verplaatsing met auto, fiets of openbaar vervoer, denk dan twee keer na

Hajo Beeckman, VRT-verkeersredactie

De windsnelheden zullen vrijdagmiddag en -avond beduidend hoger zijn dan afgelopen nacht. “De kans op autofiles door omgewaaide bomen en verkeersborden, vooral in het westen van het land, is tijdens de avondspits op vrijdag reëel,” aldus nog Beeckman, “en gebruikers van snelle elektrische fietsen moeten ook opletten voor grotere takken en ander materiaal op hun route. Laat je dus niet verrassen en hou het veilig.”

Laat je niet verrassen en hou het veilig

Hajo Beeckman

Verschillende gemeenten en plaatselijke overheiden hebben intussen al aangekondigd dat parken en recreatiedomeinen sluiten, waaronder de provincie Antwerpen.

Mogelijk code rood voor West-Vlaanderen en/of de kust

Weerspecialisten blijven intussen de precieze koers van Eunice opvolgen. Het is niet uitgesloten dat de kust en/of West-Vlaanderen vrijdagmorgen nog worden opgeschaald naar code rood, klinkt het. 

BEKIJK hier het meest recente weerbericht:

Deze video is beschikbaar op 17 feb 2022 20:08

Minder dan 48 uur na Dudley

Eunice passeert minder dan 48 uur na Dudley, ook al een stevige Noordzeedepressie die gisterenavond en de voorbije nacht door ons land trok. "In Zeebrugge zijn windsnelheden tot 103 km/u gemeten, maar ook in het binnenland, in Stabroek en Beitem, zijn windsnelheden tot 94 km/u gemeten", weet weerman Frank Deboosere. 

Uit West- en Oost-Vlaanderen zijn er meldingen van schade en is de brandweer moeten uitrukken. Zo is in Wetteren een huis in aanbouw in elkaar gezakt door de hevige wind. Grote schade is er verder niet gemeld. Het gaat vooral over omgevallen bomen, afgewaaide dakpannen en loshangende zaken.

Code geel? Code oranje?

Bij code geel moeten we "waakzaam zijn" volgens het KMI. Over code oranje zegt het KMI "wees voorbereid en volg de raadgevingen op".  

Hou dus in het achterhoofd dat het hard gaat waaien en neem je voorzorgen. Parkeer je auto dus niet onder een boom, en let op voor vallende takken of andere voorwerpen. Vermijd parken, en denk eraan om dingen die eventueel los zouden kunnen komen door de wind veilig vast te maken. Omdat storm Eunice tijdens de avondspits door het land zal trekken, is het veiliger om dan niet de weg op te gaan indien mogelijk, en te telewerken indien mogelijk. 

BEKIJK: Gaan er door de klimaatverandering meer stormen voorkomen dan vroeger? De wetenschap is er nog niet helemaal uit. De Universiteit van Vlaanderen maakte er vorig jaar deze explainervideo over:

Meest gelezen