Herbeleef Eunice - Veel pendelaars vast in stations, brandweer krijgt duizenden oproepen van schade

Storm Eunice heeft lelijk huisgehouden in ons land. De materiële schade is zoals verwacht aanzienlijk - goed voor duizenden oproepen voor de brandweer, maar er vielen helaas ook een dode en meerdere zwaargewonden te betreuren. Momenteel zijn we in het hele land overgeschakeld naar code geel. Herbeleef hieronder de doortocht van Eunice.

NOODNUMMERS

  • Bel het noodnummer 112 wanneer iemand in levensgevaar verkeert.
  • Heb je tijdens of na het noodweer bijstand nodig van de brandweer (géén personen in gevaar), neem dan contact op via www.1722.be of bel het nummer 1722. De FOD Binnenlandse Zaken raadt aan om bij storm- of waterschade bij voorkeur een aanvraag in te dienen via het e-loket van www.1722.be, om zo te vermijden dat bellers lang moeten wachten om een operator aan de lijn te krijgen. 
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

NMBS: "Prioriteit is mensen thuis krijgen, is het niet met trein dan op andere manier"

In grote delen van het land is het treinverkeer nog niet opgestart. In de stations van onder meer Brussel, Antwerpen en Gent staan vele reizigers te wachten op hun trein. Aan het Zuidstation van Brussel bijvoorbeeld staan momenteel zo'n 300 passagiers buiten te wachten op de pendeldienst naar Gent-Sint-Pieters. Een veelvoud daarvan staat nog in het station zelf, wachtend op meer informatie.

“Er is momenteel nog altijd stormweer. Het is de bedoeling om het treinverkeer  geleidelijk opnieuw op te starten waar mogelijk, maar dat gaat nog niet overal”, klinkt het bij NMBS-woordvoerder Bart Crols. “Er vinden nu verkenningsritten plaats aan lage snelheden.” 

Dat vraagt geduld van de reizigers, geeft Crols toe. “Het zal de rest van de avond voor hinder zorgen. Bedoeling is wel dat we de mensen vanavond nog thuis krijgen. Is het niet per trein, dan is het met een ander vervoersmiddel. We gaan niemand achterlaten, daar is geen sprake van.”

Heel wat reizigers klagen dat er geen informatie in de app of op de informatieborden te vinden is. “Als we informatie plaatsen, moet het gaan om info die nuttig en correct is. We doen dat pas als treinen effectief in een bepaalde richting gaan.”

Spoorwegbeheerder Infrabel laat intussen weten dat het verkeer op de belangrijkste spoorlijnen is hersteld, met uitzondering van de lijnen Leuven-Mechelen en Brussel-Antwerpen. De Infrabel-ploegen blijven de hele nacht actief en doen er alles aan om het treinverkeer zaterdag opnieuw over het volledige spoorwegnet normaal te laten rijden.

Zuidstation Brussel
Station Gent

Brandweer krijgt duizenden oproepen binnen over schade door storm

De brandweer kreeg al duizenden oproepen voor schade door de storm. Onder meer bij brandweerzone Westhoek kwamen al meer dan 1.300 oproepen binnen. Storm Eunice veroorzaakte heel wat schade aan huizen en dakbedekking.  Bij heel wat interventies is een hoogtewerker nodig om een oplossing te bieden aan het probleem.  Het zal echter onmogelijk zijn om nog alle oproepen vandaag te beantwoorden.  De nacht valt en met de huidige windsnelheden is het niet veilig voor de hulpverleners om in de hoogte te werken.

Ook in Oost-Vlaanderen kwamen er duizenden oproepen binnen. Alle grote steden en gemeenten melden stormschade, met de zwaarste incidenten in Gent, Oudenaarde, Temse en Sint-Niklaas. 

In Antwerpen kwamen meer dan 700 oproepen binnen. "Het gaat heel snel. Onze ploegen hebben hun handen meer dan vol en rijden van interventie naar interventie", zegt woordvoerster Marie De Clercq. 

Eén dode, twee mensen in kritieke toestand en één zwaargewonde na doortocht Eunice

Er vielen al één dode en drie zwaargewonden als gevolg van storm Eunice. Twee van hen zijn in kritieke toestand.

In Ieper is een 79-jarige man overleden na een val in de jachthaven. De Engelsman zou in het water gevallen zijn toen hij spullen op zijn woonboot aan het vastmaken was. Omstaanders konden de man vrij snel uit het water halen, waarna hij werd gereanimeerd. Volgens de politie werd hij in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, maar is hij daar later overleden.

In Menen is een 17-jarige jongeman zwaargewond geraakt toen hij een omgewaaide boom op zich kreeg. Hij is in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis.

In Sint-Denijs-Westrem bij Gent is een man zwaargewond geraakt door zonnepanelen die werden weggeblazen. Het slachtoffer kreeg een paneel op het hoofd. Hij werd bewusteloos aangetroffen en de hulpdiensten kwamen ter plaatse voor reanimatie. De man werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

In Veurne werd een vrachtwagen omgeblazen. De bestuurder werd zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd.

In de Naamse gemeente Wépion is een persoon gewond geraakt nadat een boom op een auto gevallen is. In Luik is een andere persoon gewond geraakt door een losgeraakt dak.

Videospeler inladen...

Brandweerzone Westhoek: “Recordaantal oproepen binnengekregen”

Volgens Kristof Louagie, woordvoerder van brandweerzone Westhoek, ontving de hulpverleningszone zo’n 1.500 oproepen, een record. “Dakpannen, volledige daken, bomen, takken: alles wat kon wegwaaien, heeft dat gedaan":

Videospeler inladen...

Live vanuit Antwerpen-Centraal: “Nog steeds bomen en takken op de sporen”

VRT-journaliste Dominique de Graaf staat in Antwerpen-Centraal, waar nog steeds een handjevol mensen wacht op een trein of alternatief vervoermiddel om thuis te raken:

Videospeler inladen...

Hoogst gemeten rukwind 133 km/u in Oostende, in haven van Zeebrugge 122 km/u

In Oostende werd een windsnelheid gemeten van 133 kilometer per uur, de hoogst gemeten rukwind van de dag. De haven van Zeebrugge en Koksijde en Beitem vervolledigen de top drie met respectievelijk 122 en 119 kilometer per uur. Dat zegt KMI-hoofdweerman David Dehenauw op Twitter.

Antwerpen sluit om middernacht waterkeringspoorten door springtij

Na de doortocht van storm Eunice wordt er in de nacht van vrijdag op zaterdag springtij voorspeld voor de Schelde. De brandweer gaat daarom rond middernacht de waterkeringspoorten op de Scheldekaaien in Antwerpen sluiten. Gebruikers van de parkings krijgen de raad hun wagen te verplaatsen. Er wordt niet getakeld, melden de stad Antwerpen en de politie via Twitter.

"Er wordt door de stad en de politie signalisatie voorzien aan de verschillende parkings. Parkeren wordt vrijdagavond ten stelligste afgeraden. Voorlopig is het nog mogelijk om de parkings te verlaten, maat dat gaat uiteraard niet meer wanneer de poorten gesloten worden."

Verwacht wordt dat de poorten op zaterdag om 9 uur weer open kunnen.

Afhandeling passagiers op Brussels Airport verstoord door hevige wind

De afhandeling van de vliegtuigen op Brussels Airport is verstoord door de hevige rukwinden na de doortocht van storm Eunice. De passagiers in een vliegtuig dat uit Zweden is aangekomen in Zaventem wachten sinds 18 uur op de deboarding.

"Door de hevige rukwinden zijn er problemen met de afhandeling van de bagage en het plaatsen van de passagiersbruggen zodat de passagiers het vliegtuig kunnen instappen of  verlaten. Vanaf bepaalde windsnelheden kunnen die niet geplaatst worden", meldt Brussels Airport.

Eerder op de avond raakte bekend dat enkele panelen van het dak van Brussels Airport losgerukt zijn door de rukwinden. 

Bus- en tramverkeer herneemt zich geleidelijk

Het bus- en tramverkeer van De Lijn wordt in de mate van het mogelijke geleidelijk herstart in Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Dat meldt de vervoersmaatschappij. De kusttram wordt nog tot zaterdagmiddag vervangen door pendelbussen.

De Lijn legde het tram- en busverkeer stil vanwege het stormweer omdat te veel wegen en sporen versperd waren. Sinds 18.30 uur kon het verkeer geleidelijk hervat worden, maar de lijnen kunnen lokaal nog heel wat hinder ondervinden omdat er op diverse plaatsen nog obstakels op de weg liggen, of op de sporen of bovenleiding.

De Kusttram rijdt vandaag niet meer, maar er rijden wel vervangbussen. "We verwachten deze avond en nacht nog hinder van de wind. Morgen volgt een grondige check van mogelijke schade. We verwachten de Kusttram morgen na de middag opnieuw te kunnen opstarten", aldus De Lijn op haar website.

FM en DAB+ op verschillende plaatsen in Vlaanderen onderbroken

Ook de radiozenderparken in ons land bleven niet van storm Eunice gespaard. In Egem in de provincie West-Vlaanderen lagen alle FM-zenders er een tijd uit, in Eeklo in Oost-Vlaanderen en Sint-Truiden in Limburg was DAB+ een poos onderbroken.

Burgemeester Asse: "Evacuatie niet noodzakelijk, blijf wel weg uit centrum"

"Er is geen sprake van evacuatie": dat vertelt de waarnemend burgemeester van Asse Peter Verbiest, nadat vanmiddag de toren van de Sint-Martinuskerk in het centrum zwaar beschadigd geraakte. 

"Wel vragen we aan mensen die in de buurt wonen om binnen te blijven, weg te blijven van ramen en indien ze rolluiken hebben, deze dicht te doen. Aan de rest van de bevolking vragen we om weg te blijven uit het centrum van Asse, gezien er nog steeds een reëel risico is dat er brokstukken kunnen loskomen." 

Er is een perimeter van 300 meter rond de kerk vastgelegd, een omleidingsplan houdt het drukke kruispunt bij de kerk verkeersvrij.

Videospeler inladen...

Frank Deboosere: "Het ergste van de storm Eunice is voorbij"

Weerman Frank Deboosere meldt in "Het journaal" dat het ergste van de storm Eunice voorbij is. "Er zijn nog altijd felle rukwinden, maar ze halen niet meer de hoge snelheden van deze namiddag. Nu is dat op de meeste plaatsen 80 tot 90 km/h en lokaal tot 100 km/h. We zien de storm geleidelijk aan doorschuiven naar het noordoosten", zegt Deboosere.

Eunice zal nog het langst blijven hangen in delen van de provincie Limburg. "Daarna waait de storm door naar Nederland en vervolgens naar Duitsland en Denemarken."

De storm Eunice was volgens Deboosere een sterke storm. "De hoogst gemeten rukwind in Oostende was 133 km/h. Dat is heel veel. De kust werd het felst getroffen, maar ook in het binnenland werden hoge windsnelheden gemeten van boven de 100 km/h."

Videospeler inladen...

Twee schepen raken op drift voor de kust en raken tot in windmolenparken: West-Vlaanderen kondigt provinciale fase af

Voor de Belgische kust zijn twee schepen op drift geraakt. Het gaat om een olietanker en een cargoschip die in wacht lagen door de storm. De schepen zijn beiden tot in windmolenparken in België en Nederland geraakt. Eén schip is intussen veilig in een Nederlandse haven aangemeerd. De olietanker ligt nog vast aan een Belgisch windmolenpark.

Op zee zijn windsnelheden tot 10 Beaufort gemeten en kwamen de golven tot tien meter hoog. Het gaat om een cargoschip, de Diamond Sky, dat op een ankerplaats moest wachten omdat het door de storm de haven niet kon binnenvaren. Het schip raakte door de storm op drift en is door een Belgisch en Nederlands windmolenpark gevaren. Daarbij heeft het schip opvallend genoeg geen schade veroorzaakt of opgelopen. Uiteindelijk raakte het cargoschip veilig in Nederland. 

Het tweede schip, de olietanker Maersk Nimbus, was eveneens wachtende op een ankerplaats en raakte ook op drift doorheen een windmolenpark. Dat schip ligt nu voor anker bij het windmolenpark C-Power. Momenteel wordt  gezocht naar sleepboten die sterk genoeg zijn om het schip veilig weg te halen. Eerder vertrokken al verschillende sleepboten naar de ankerplaats, maar die zijn moeten terugkeren vanwege het zware stormweer. 

Voorlopig is niet duidelijk of er schade is aan de tanker. De cargo van het schip is wel nog intact en er is geen enkele lekkage aan het schip die voor milieuvervuiling zou kunnen zorgen. 

De achttien opvarenden van de tanker verkeren in goede gezondheid. Volgens de veiligheidsdiensten is het veiliger om de bemanning aan boord te houden dan om ze te evacueren van het schip. De Nederlandse kustwacht beloofde alvast een krachtige sleepboot te sturen. Die boot zou tegen 22 uur aan het schip zijn. Momenteel wordt nog gezocht naar een tweede sleepboot.

Dak van AZ Oudenaarde waait los, ook deel van dak Middelheimziekenhuis in Antwerpen losgerukt

Het dak van AZ Oudenaarde is losgewaaid. “Het wordt verstevigd met zandzakken. We raden iedereen af om op dit moment naar het ziekenhuis te komen”, zegt Ann De Maere, directeur van AZ Oudenaarde. “De politiediensten hebben een veiligheidsperimeter ingesteld rond het ziekenhuis. De consultaties van vandaag werden uitgesteld en bezoek is momenteel niet mogelijk. Wie dringende zorgen nodig heeft, kan uiteraard nog steeds terecht op de spoedafdeling.”

In Antwerpen is dan weer een deel van het dak van het ZNA Middelheim naar beneden gekomen. Niemand raakte daarbij gewond. "Het gaat om het dak van de technische afdeling van het hoofdgebouw. Er is geen gevaar voor de patiënten of het personeel. Voor de veiligheid wordt de gang tussen het hoofdgebouw en het kinderziekenhuis afgesloten", zegt ZNA-woordvoerder Tom Van de Vreken.

Kerktoren centrum Asse zwaar beschadigd

In Asse in Vlaams-Brabant is de Sint-Martinuskerk zwaar beschadigd. "De toren staat twee derden open aan de noordkant", zegt waarnemend burgemeester Peter Verbiest aan VRT NWS. "We hebben schrik dat er nog stukken gaan vliegen. "

De gemeentelijke fase van het rampenplan is afgekondigd. In de onmiddellijke omgeving van de kerk is een perimeter ingesteld. Het gemeentebestuur overlegt of er nog meer maatregelen nodig zijn.

Torenkraan neergestort op ziekenhuis in Doornik, enkel kraanmachinist gewond

In Doornik in de provincie Henegouwen is door de storm een torenkraan neergestort op het dak van een ziekenhuis. Dat meldt de burgemeester, Paul-Olivier Delannois. Enkel de kraanmachinist is daarbij gewond geraakt.

De torenkraan stond op een bouwwerf waar het nieuwe ziekenhuis gebouwd wordt. Door de hevige wind van storm Eunice is ze vrijdagmiddag neergestort en terecht gekomen op het gebouw van de geriatrische afdeling van het ziekenhuis.

Eerst was er sprake van meerdere gewonden, maar volgens de meest recente informatie is enkel de kraanmachinist gewond geraakt. De hulpdiensten moesten hem uit de kraan bevrijden. Hij was wel bij bewustzijn. Het personeel van het ziekenhuis en de patiënten zijn ongedeerd en zijn geëvacueerd.

Treinverkeer wordt hervat waar mogelijk

Op de spoorlijnen waar het treinverkeer in de namiddag onderbroken werd voor de storm, wordt het verkeer voorzichtig hervat. Dat meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

Wegens het stormweer had Infrabel het treinverkeer om 14 uur stilgelegd op een groot deel van het net in Vlaanderen, vooral in West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Op andere lijnen in het land reden de treinen aan een verlaagde snelheid. 

Op verschillende plaatsen is Infrabel momenteel nog stormschade aan het opruimen, daar moeten reizigers nog rekening houden met verstoord verkeer. 

Op de spoorlijn van Brussel naar Dendermonde is er geen treinverkeer mogelijk tussen Jette en Opwijk. Daar is een trein tegen het dak van een tuinhuis gereden. De twintig reizigers werden geëvacueerd met een bus aan een overweg.

Op de spoorlijn Hasselt-Leuven is er een probleem tussen Diest en Zichem. Daar ligt een boom op het spoor. Tussen Eigenbrakel en Linkebeek, op de lijn Brussel-Nijvel, zijn het metalen voorwerpen die treinverkeer onmogelijk maken. 

In Koksijde en Schulen (Herk-de-Stad) liggen nog bomen op de bovenleidingen. Op de trajecten Gent-Eeklo en Kortrijk-Brugge zijn verschillende slagbomen geplooid of beschadigd door de storm. 

Op andere plaatsen waar sporen versperd zijn geraakt, heeft Infrabel het spoor inmiddels al vrijgemaakt. Dat is het geval in Torhout, Sint-Martens-Bodegem en tussen Diegem en Zaventem.

Dak cinema Siniscoop in Sint-Niklaas deels de lucht in

Het dak van Siniscoop, de bioscoop op het Stationsplein in Sint-Niklaas, is gedeeltelijk gaan vliegen. Dat melden meerdere lezers.

Weerman Frank Deboosere: "Eunice schuift naar het oosten, ook op andere plaatsen felle rukwinden"

79-jarige man overleden na val in kanaal Ieper

In Ieper is een man overleden na een val in de jachthaven. De 79-jarige Engelsman zou in het water gevallen zijn omwille van de storm. Hij werd nog gereanimeerd, maar overleed later in het ziekenhuis, bevestigt politiezone Arro Ieper.

De 79-jarige Engelsman zou vanop zijn woonboot in de jachthaven van Ieper ongelukkig in het water gevallen zijn vanwege de felle wind. Omstaanders konden de man vrij snel uit het water halen, waarna de man ter plaatse nog werd gereanimeerd. Volgens de politie werd de Engelsman in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is hij later overleden.

Thijs Pattyn

De Lijn legt tram- en busverkeer in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen stil

Na de provincie West-Vlaanderen, legt De Lijn nu ook al het bus- en tramverkeer stil in de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Het openbaar vervoer van De Lijn ligt in die provincies al zeker tot 18.30 uur stil.

Treinverkeer zal niet overal om 18 uur hernemen

Het spoorverkeer zou om 18 uur moeten hernemen, maar er zijn nog op verschillende plaatsen problemen door objecten op de sporen. Dat blijkt uit een overzicht van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

Op de spoorlijn van Brussel naar Dendermonde is er geen treinverkeer mogelijk tussen Jette en Opwijk. Daar is een trein tegen het dak van een tuinhuis gereden. De twintig reizigers werden geëvacueerd met een bus aan een overweg.

Op de spoorlijn Hasselt-Leuven is er een probleem tussen Diest en Zichem. Daar ligt een boom op het spoor. Tussen Eigenbrakel en Linkebeek, op de lijn Brussel-Nijvel, zijn het metalen voorwerpen die treinverkeer onmogelijk maken.

Op andere plaatsen waar sporen versperd zijn geraakt, heeft Infrabel het spoor al vrijgemaakt. Dat is het geval in Torhout, Sint-Martens-Bodegem en tussen Diegem en Zaventem.

Frank De Boosere: "Het ergste is nog niet achter de rug"

"Het ergste is nog niet achter de rug", meldt weerman Frank De Boosere. "Tegen 19 uur zal het felste leed wel geleden zijn."

Videospeler inladen...

Gitte Van Hoyweghen: "Gelukkig weinig volk op straat in Antwerpen"

VRT-journalist Gitte Van Hoyweghen is in Antwerpen en merkt dat het ook daar is beginnen te stormen. "Er is gelukkig weinig volk op straat in Antwerpen", zegt ze.

Videospeler inladen...

Koen Wauters: "Voorbijganger kritiek nadat hij zonnepaneel tegen zich kreeg"

VRT-journalist Koen Wauters is in Sint-Denijs-Westrem bij Gent waar een zwaargewonde is gevallen nadat hij zonnepanelen op zich kreeg. Hij legt uit wat er gebeurd is.

Videospeler inladen...

Mattias Tuyls: "Veel oproepen voor hulpdiensten in West-Vlaanderen"

VRT-journalist Mattias Tuyls geeft een stand van zaken van aan de kust.

Videospeler inladen...

De wind aan de kust is aan het afnemen

Volgens KMI-weerman David Dehenauw is de windkracht aan de kust lichtjes aan het afnemen.

BEKIJK: Winkels beschadigd in Oostende

Grote delen van deze winkel in Oostende zijn weggevlogen, de brandweer is net ter plaatse wanneer een nieuw stuk van het dak wegvliegt:

Videospeler inladen...

Nog in Oostende is deze bestelwagen omvergewaaid:

Videospeler inladen...

Persoon in Amsterdam overleden door omgevallen boom

In Amsterdam is een persoon omgekomen door het stormweer. Dat meldt de NOS op gezag van de lokale brandweer. De persoon kreeg een omgevallen boom op zich.

Al honderden oproepen bij de hulpdiensten

De brandweer van de zone Westhoek werd vrijdag al 359 keer opgeroepen voor de storm.  In Zuid-West-Vlaanderen noteerde brandweerzone Fluvia al 56 oproepen voor stormschade. Hulpverleningszone 1 heeft sinds 14 uur al ruim 700 oproepen gekregen. Ook in andere hulpverleningszones is het alle hens aan dek.

Foto's uit Nieuwpoort:

BEKIJK: Wind blaast mensen omver in Gent

Videospeler inladen...

Verkeershinder door het stormweer

Er liggen verschillende bomen (of delen van bomen) op de weg op de E40 van Brugge naar Gent is de rechterrijstrook versperd tussen Beernem en Aalter, en bij Sint-Denijs-Westrem zijn er 2 rijstroken dicht, daar is 25 min file. Ook op de E403 naar Frankrijk is in Moorsele de rechterrijstrook versperd.

In Eeklo is de N9, dat is de Molenstraat, in beide richtingen afgesloten tussen de Leopoldlaan en de Eikelstraat. Dat is ook het geval op de N35, de Gaversesteenweg in Petegem bij Deinze, tussen de Boomstraat en Oudenaardsesteenweg.

In Antwerpen zijn de Brabanttunnels onder het Operaplein in beide richtingen gesloten en in Brussel is het Terkamerenbos afgesloten.

Man in Gent raakt zwaargewond door weggeblazen zonnepanelen

In Sint-Denijs-Westrem bij Gent is een man zwaargewond geraakt door het stormweer. Dat bevestigen de hulpdiensten. Het incident gebeurde aan een woning in de Poortakkerstraat in Sint-Denijs-Westrem. Door de storm werden zonnepanelen weggeblazen, en de man kreeg een paneel op het hoofd.

Hij werd bewusteloos aangetroffen en de hulpdiensten kwamen ter plaatse voor reanimatie. De man werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, zegt de Gentse lokale politie. De brandweerzone Centrum is ter plaatse om andere zonnepanelen op het dak vast te maken

Al zeer zware storm

Volgens KMI-weerman David Dehenauw is nu al 11 Beaufort gemeten. Dat betekent een "zeer ware storm" met windsnelheden van meer dan 103 kilometer per uur.    

Er zijn al rukwinden gemeten tot 133 kilometer per uur.

Binnenlandse Zaken raadt aan bij voorkeur e-loket van 1722 te gebruiken

De passage van storm Eunice over ons land zal het aantal oproepen naar het noodnummer 1722 naar alle waarschijnlijkheid hoog doen oplopen. De FOD Binnenlandse Zaken raadt daarom aan om bij storm- of waterschade bij voorkeur een aanvraag in te dienen via het e-loket van www.1722.be, om zo te vermijden dat bellers lang moeten wachten om een operator aan de lijn te krijgen. Het nummer 112 is er enkel voor situaties die levensbedreigend zijn.

Het e-loket zal de gebruikers helpen om een keuze te maken waarvoor ze de brandweer nodig hebt. Wie zijn of haar keuze niet terugvindt, stelt zichzelf best de vraag of het wel een probleem is waarvoor de brandweer moet tussenkomen.

Binnenlandse Zaken vraagt tot slot om geduldig te wachten op de komst van de brandweer en niet opnieuw contact op te nemen. "De brandweer bekijkt situatie per situatie en geeft voorrang aan wie mogelijk in levensgevaar is", klinkt het.

BEKIJK: Stuk boom op E40 in Beernem

Op de E40 ter hoogte van Beernem in de richting van Brussel ligt een stuk van een boom op de snelweg.

Videospeler inladen...

BEKIJK: Lading van vrachtwagen gewaaid in Roeselare

In Roeselare is in de Diksmuidsesteenweg de lading van een vrachtwagen gewaaid:

Videospeler inladen...

Trucker gewond nadat vrachtwagen omgeblazen werd door de hevige wind

Vooral in West-Vlaanderen hebben de hulpdiensten al tientallen oproepen gekregen voor stormschade. Brandweer Westhoek bijvoorbeeld noteert momenteel zo'n 359 interventies voor stormschade. Alle 22 brandweerposten zijn op volle sterkte op weg om de oproepen te behandelen.

Het gaat voornamelijk over loswaaiende dakbedekking, bomen, tuinhuizen, takken, elektriciteitskabels. Omstreeks 14.40 uur werd een vrachtwagen omgeblazen (zie foto onder) in de Iepersesteenweg in Veurne. De bestuurder werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

18-jarige man kritiek door omgevallen boom

In Menen is een 17-jarige man zwaargewond geraakt toen hij een omgewaaide boom op zich kreeg. Hij is in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis.

Al 115 kilometer per uur gemeten

Kusttram wordt stilgelegd

Het Crisiscentrum West-Vlaanderen meldt dat de kusttram over de hele kust wordt stilgelegd. De Lijn zal vervangbussen voorzien.

 Op verschillende locaties had de kusttram af te rekenen met hinder door stroompannes. Bovendien dreigen weggewaaide objecten in de rijdraad terecht te komen. Om de veiligheid te garanderen werd dan ook beslist om alle trams te laten binnenrijden.

Op het ganse traject tussen Knokke en De Panne zet De Lijn in beide richtingen pendelbussen in. Het is nog niet duidelijk hoe lang de hinder zal aanhouden, maar wellicht zal het tot vanavond duren. Tijdens de storm zullen eventuele herstellingen aan de rijdraad in ieder geval nog niet uitgevoerd worden.

Gitte Van Hoyweghen in Antwerpen: "Rustig, want hoogtepunt hier pas later"

VRT-journalist Gitte Van Hoyweghen staat aan het Nachtegalenpark in Antwerpen. "Hier is geen hond meer, laat staan een mens met een hond", zegt ze. "Veel mensen reppen zich naar huis. Het is nog rustig, want hier wordt het hoogtepunt wat later verwacht."

Videospeler inladen...

Koen Wauters in Gent: "NMBS deelt water en koekjes uit"

VRT-journalist Koen Wauters staat in het station Gent-Sint-Pieters en merkt dat het er nu rustig is. "Een uurtje geleden was er veel volk die nog probeerden de laatste trein te nemen, maar nu is het station bijna leeg", zegt hij. "De NMBS deelt water en koekjes uit aan gestrande reizigers."

Videospeler inladen...

Mattias Tuyls in Oostende: "Opletten dat je niet gezandstraald wordt"

VRT-journalist Mattias Tuyls merkt dat het al heel hard waait in Oostende. "We hebben de grootste moeite om te blijven staan", legt hij uit. “Ook voor de cameraman is het niet evident. Het is opletten dat je niet gezandstraald wordt." Toch wagen zich nog veel andere mensen buiten.

Videospeler inladen...

Eerste hinder op de weg

Intussen is er de eerste ellende op de weg. De politie waarschuwt voor een omgewaaide boom op de A19 van Ieper naar Kortrijk voorbij Ieper centrum - de snelweg is er volledig versperd. Ook op de afrit Veurne van de E40 van Duinkerke naar Jabbeke is er hinder door stormschade.

Op de E313 van Antwerpen naar Hasselt is het 20 minuten accordeonrijden tussen Geel west en Lummen - voorbij de aansluiting met de E314 zijn 2 rijstroken versperd door een boom op de weg. Ook in Zolder op de E314 naar Leuven ligt een boom op de afrit.

FOTO: bushokje gesneuveld in Gent

Aan het station Gent-Sint-Pieters is al een bushokje gesneuveld door de hevige wind.

Frank De Boosere: "Onmogelijk voorspellen wanneer de wind waar toeslaat"

Volgens weerman Frank De Boosere hebben we nog lang het einde van de storm niet gezien. "Het is zeker nog niet het einde. Zeker in het binnenland moet het nog komen", zegt hij. Wanneer het precies waar gaat waaien is moeilijk. "Het is onmogelijk te voorspellen waar de wind precies wanneer gaat toeslaan. Het kan tussen 14 en 19 uur."

Videospeler inladen...

Meest gelezen