Europese Unie investeert 150 miljard euro in partnerschap met Afrika

De Europese Unie investeert meer dan 150 miljard euro in een partnerschap tussen Europa en Afrika. Dat heeft premier Alexander De Croo bevestigd na afloop van de zesde top van de Europese en de Afrikaanse Unie in Brussel. Over een versnelling van de vaccinatiecampagne in Afrika zijn nog geen concrete resultaten geboekt.

Het was commissievoorzitter Ursula von der Leyen die vorige week al had aangekondigd dat EU tot 2027 minstens 150 miljard euro publiek en privaat geld wil mobiliseren voor investeringen in Afrika. "Om ervoor te zorgen dat het Afrikaanse continent zich snel kan ontwikkelen", zegt premier Alexander De Croo vandaag.

"Dit is een goede zaak voor de Afrikaanse bevolking, maar ook voor ons", aldus De Croo. "Als je buur in slechte papieren zit, heeft dat natuurlijk ook een zeer slechte invloed op jezelf." De premier heeft het meer bepaald over het beheersen van de migratiestromen en de strijd tegen de klimaatverandering. 

"Voor ons land gaat het over een aantal heel interessante elementen", zegt de premier. Het gaat onder meer over projecten rond groene waterstof, die in Afrika kan worden geproduceerd op basis van zonne- of windenergie. "Die kan dan worden geëxporteerd naar ons land en via onze havens naar de rest van Europa worden gebracht", zegt De Croo nog.

Aan de investeringen zijn voorwaarden verbonden. De Croo vernoemt hier respect voor de mensenrechten en voor de onderlinge soevereiniteit.    

Premier Alexander De Croo geeft toelichting bij de resultaten van de Europees-Afrikaanse top.

Videospeler inladen...

Meest gelezen