Imeldaschool Molenbeek wint "Pesten Dat Kan Niet"-prijs: "Iedereen moet graag naar school komen" 

De vrije basisschool Imelda in Sint-Jans-Molenbeek is dit jaar de winnaar van de “Pesten Dat Kan Niet”-prijs. Die prijs wordt elk jaar uitgereikt aan de school met het beste antipestbeleid, tijdens de Week tegen Pesten. De school spoort pestgedrag intensief op en pakt het ook meteen aan. 

"Wij zorgen met verschillende acties voor een positief schoolklimaat", vertelt schooldirecteur Sophie Van Kerkhoven. "Wij komen met heel het team om de twee weken samen om de problemen tussen de kinderen te bespreken. We spreken dan ook af hoe we het pestgedrag van de kinderen kunnen corrigeren. Zo laten we ze bijvoorbeeld een herstelgebaar doen om het goed te maken. We helpen kinderen ook bij het verwoorden van hun gevoelens om hun sociaal weerbaar te maken. En we vragen ook de ouders om meteen iets te melden als ze merken dat hun kind met iets inzit. Iedereen moet tenslotte graag naar school komen", stelt Van Kerkhoven.  

Intensieve begeleiding

"We werken sinds 2016 intensief rond dit thema", vertelt juf Fatima. "Zo hebben we bijvoorbeeld geleerd om anders in te grijpen bij een conflict op de speelplaats. We laten de betrokken kinderen eerst tot rust komen en gaan dan samen met een zorgleerkracht op zoek naar een herstelgebaar. "  

"De begeleiding kan heel intensief zijn", voegt Juf Leen toe. "We proberen met de kinderen of de klasgroepen uit te zoeken wat er fout liep en hoe we dat kunnen oplossen. We nemen daar uitgebreid onze tijd voor want het ultieme doel is om het goed te maken." 

Nooit meer pesten

"Pesten is niet goed", zegt leerling Emmanuel. "We willen dat weg uit onze school. Yassine springt hem bij: "Ik ben blij dat we deze prijs hebben gewonnen. Pesten is overal een probleem. We moeten er snel iets aan doen, voor de gevolgen te erg worden." 

"De school heeft ons geleerd om samen te werken, te spelen en minder ruzie te maken. Ook onze ouders zijn nu gevoeliger voor het thema dan vroeger. We zijn trots op onszelf dat we deze prijs hebben gewonnen en we gaan verder ons best doen om niet meer te pesten", besluiten de leerlingen.

Meest gelezen