Zaak Dean Verberckmoes: Raadkamer Dendermonde houdt vriendin van Dave De Kock in cel

De 25-jarige R. W., de Nederlandse vrouw die opgepakt werd tijdens een huiszoeking in haar woning in Sint-Gillis-Waas in het onderzoek naar de dood van de 4-jarige Dean Verberckmoes, blijft in de cel. Dat heeft de raadkamer in Dendermonde beslist, zo vernam Belga uit goede bron. Haar advocaat Bart De Decker had op de vorige zitting haar vrijlating gevraagd omdat ze haar onschuld staande houdt, maar hij wil nu geen commentaar geven op de beslissing.

De vriendin van hoofdverdachte Dave De Kock werd aangehouden op verdenking van moord en ontvoering, maar het is nog niet duidelijk of ze een actieve rol speelde in de dood van de jongen. Ze werd in de nacht van maandag 17 op dinsdag 18 januari opgepakt tijdens een huiszoeking in Sint-Gillis-Waas, in het pand waar ze samen met Dave De Kock woonde. Het slachtoffer Dean Verberckmoes verbleef in het verleden ook al bij het koppel en het kind zou woensdag 12 januari, de dag waarop De Kock en Dean Verberckmoes het laatst gezien werden, een nacht logeren. 

De vrouw had in het begin van het onderzoek verklaard dat ze Dean voor het laatst met Dave de Kock gezien had, en dat ze niets te maken had met zijn dood. Ze werkte volgens haar advocaat mee aan het onderzoek en ze werd intussen opnieuw verhoord, maar de verdediging geeft geen commentaar meer. 

De Kock en R. W. legden tegenstrijdige verklaringen af en hun respectievelijke rol in het overlijden van de jongen is nog niet uitgeklaard. De speurders hadden gehoopt hen snel met elkaar te confronteren na een overlevering via de korte procedure, maar door het verzet van De Kock valt pas volgende week de definitieve beslissing over de overlevering aan ons land.

Dave De Kock stak in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 januari de grens met Nederland over en liet het lichaam van de jongen zaterdagmiddag achter op Neeltje Jans in Zeeland. Volgens zijn Nederlandse advocaat kan Dave De Kock alleen schuldig verzuim verweten worden en is hij niet schuldig aan ontvoering of moord. Beide verdachten leggen de verantwoordelijkheid voor de dood van Dean dus bij de andere, waardoor een confrontatie nodig is.

De raadkamer verlengde vrijdag de aanhouding van R.W. met een maand, maar de verdediging kan nog in beroep gaan bij de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent. Het parket-generaal geeft geen commentaar op vraag van de onderzoeksrechter.

Meest gelezen