Nicolas Maeterlinck

Supporters vieren gouden Bart Swings in thuisstad Herent: "Dit maak je maar één keer in je leven mee"

Wat een feest in Herent: dorpsgenoot Bart Swings pakt een historische gouden medaille op de Winterspelen in Peking. In zijn thuisstad zijn buren, vrienden en familie verzameld om de overwinning te vieren.

Al sinds de vroege uurtjes loopt Hangar 3020 in Herent vol met supporters voor Bart Swings. Ze trotseren de kou om hun dorpsgenoot naar een overwinning te juichen. "Eigenlijk ken ik niet veel van schaatsen, maar voor Bart kom ik graag mijn bed uit", zegt inwoner Erik. "Wij komen een koffiekoek halen en hopen dat er ondertussen een gouden medaille bijkomt."

BEKIJK - Familie, vrienden en supporters, in Herent juicht iedereen Bart Swings naar een medaille:

Videospeler inladen...

Tussen alle supporters is ook de familie Swings te vinden, inclusief Belgische accesoires. "We zijn hier met bijna heel de familie om te supporteren. Het is een razend spannende wedstrijd voor Bart", zegt zus Liesbeth. "Hopelijk kan hij een medaille binnenhalen. Goud is natuurlijk de grote droom."

En dan goud

Swings domineert de finale en schaatst naar een historische gouden medaille. Herentenaars vliegen elkaar in de armen en een dorpsfeest barst los. Oma Swings kan haar ogen niet geloven. "Ik ben zo blij. Bart heeft zijn doel bereikt", zegt de fiere grootmoeder. "We zitten al de hele week in spanning. Dit maak je maar één keer in je leven mee."

"Heel mooi om te zien", zegt een omstaander. "We waren al blij geweest met elke medaille, maar goud overstijgt onze wildste dromen", zegt hij. "Leuk dat de gemeente dit organiseert. Zo kunnen we toch allemaal samen vieren."

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Ook de vader van Bart kan eindelijk ontstressen. "Het was een moeilijke week met al die zenuwen. Dit is een ongelooflijk moment voor Bart. Hij heeft hier hard voor gewerkt en nu heeft hij deze finale zo kunnen controleren. Prachtig." Papa Swings kijkt er alvast naar uit om zijn zoon weer te ontvangen. "Maandag landt Bart weer in België. Dan gaan we toch een klein feestje houden", lacht hij.

Spanning alom tijdens de finale massastart
Hanger 3020 zit vol met supporters

Meest gelezen