N-VA-voorzitter Bart De Wever oppert "institutionele atoombom" over kernuitstap: "Regionaliseer energie"

Als we de bevoegdheid energie nu eens regionaliseren? Dat is, geparafraseerd, het idee dat N-VA-voorzitter Bart De Wever opperde in "De ochtend" op Radio 1. Hij haalt zo nog eens de "institutionele atoombom" uit de kast in de jaren 90 door de Franstaligen werd gedropt over de uitvoer van Waalse wapens: als de regering dit niet goedkeurt, beslissen wij het zelf. Zowel meerderheid als oppositie reageert afwijzend op zijn voorstel.

De N-VA blijft bijzonder kritisch over de plannen van de federale regering om te stoppen met kernenergie. Nu bij verschillende regeringspartijen wat twijfel lijkt te ontstaan over die plannen, biedt N-VA-voorzitter Bart De Wever opnieuw de piste van een wisselmeerderheid aan om de kernuitstap van tafel te vegen.

Als dat niet lukt, is er ook nog altijd de piste van een regionalisering van de bevoegdheid energie, suggereert hij in "De ochtend" op Radio 1. Hij verwijst naar de beruchte "institutionele atoombom" die wijlen Philippe Moureaux (PS) in 1991 dropte, tijdens onderhandelingen over uitvoervergunningen van Waalse wapens. "Toen heeft Moureaux gezegd: 'Ofwel krijgen wij onze licentie om Waalse wapens uit te voeren, ofwel beslissen wij dat morgen alleen en is het de facto regionale bevoegdheid.'"

Doel verlengen

"Voor energie is het de logica zelve dat offshore en kernenergie in 1 hand zouden zitten: Vlaams. Dan kan je dit van de Vivaldi-tafel evacueren en is De Croo ervanaf. "Hij heeft zelf ooit gezegd: 'Als je van een kleine partij de premier levert - Open VLD - word je een dweil.' Wel, de PS heeft met hem al flink gedweild: belastingverhogingen, arbeidsdeal. Hij gaat de groenen nu toch ook niet met hem laten dweilen? Hij moet 1 keer een rug rechten en zeggen: we gaan dit niet doen."

Bekijk hier het fragment uit het interview met De Wever in "De ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...

"Als Groen dan uit de regering stapt - hij heeft enkel Ecolo nodig - is zo'n regionalisering een goede oplossing", denkt De Wever. En binnen de Vlaamse regering zou er "gemakkelijk" een akkoord over de verlenging van de levensduur van Doel kunnen worden gemaakt, voegt hij toe. "Ik weet van alle Vlaamse partijen, want ze zaten in 2020 met mij rond de tafel, dat ze dit willen. Ze hadden er nooit rekening mee gehouden dat ze dit moeten uitvoeren."

"Dit is niet ernstig"

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert noemt het idee van De Wever op Twitter "geen plan maar een nationalistische slogan". Hij roept op het debat ernstig te voeren. 

Ook vanuit CD&V, coalitiepartner op Vlaams niveau, komt er kritiek. "Plaatsvervangende schaamte", tweet Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne. 

Groen-Kamerfractieleider Wouter De Vriendt noemt het voorstel van Bart De Wever dan weer "pure sciencefiction". "Opnieuw bewijst meneer De Wever hiermee dat energie voor hem louter een politiek spel is. Het is hem niet te doen om bevoorrading of betaalbaarheid voor burgers en bedrijven."

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw reageert ironisch: "Geef sterke Jan (Vlaams minister-president Jan Jambon, red.) de sleutels van onze kerncentrales, dan komt alles zeker goed".

Ook bij Vooruit hebben ze weinig vertrouwen in het voorstel van Bart De Wever. "Gaan we dezelfde club die er vandaag niet slaagt de gezondheid van onze kinderen en ouderen te beschermen, de sleutels geven van onze kerncentrales?", reageert Vlaams fractieleider Hannelore Goeman. Ze refereert aan de aanpak van de coronacrisis in de woonzorgcentra en het onderwijs.

Meest gelezen