De Duitse stad Hamburg staat gedeeltelijk onder water na de doortocht van Eunice. AP Images.

Eunice trekt spoor van vernieling door Europa en veroorzaakt menselijke tragedie: al minstens 10 doden

De storm Eunice hield niet alleen lelijk huis bij ons, hij raast nu verder over het noordwesten van Europa en heeft intussen al zeker aan tien mensen het leven gekost. In het Verenigd Koninkrijk zitten honderdduizenden mensen zonder stroom en in Nederland werden onder meer tientallen huizen in de buurt van Den Haag geëvacueerd. Ook het openbaar vervoer is er ernstig verstoord door beschadigingen aan het spoor- en het wegennet.

Eunice heeft vannacht zwaar toegeslagen in Duitsland, waar zeker drie mensen om het leven gekomen zijn. In de buurt van Altenberge in Noordrijn-Westfalen is een automobilist verongelukt door een omgewaaide boom. In het nabijgelegen Saerbeck werd op ongeveer hetzelfde moment een auto gegrepen door een windvlaag, ook die bestuurder overleefde het ongeval niet. 

Volgens de politie van Cuxhaven is een 68-jarige man uit de gemeente Wurster Nordseeküste overleden toen hij door het dak van zijn stal zakte. Delen van Hamburg zijn overstroomd, de brandweer heeft er vanmorgen vroeg twee mannen uit een auto gehaald die in het water terechtgekomen was.

BEKIJK - In de Duitse stad Hannover brachten mensen de nacht door in het treinstation. Gelukkig reageren de mensen goed, zegt een hulpverlener ("Het journaal" 19/02):

Videospeler inladen...

De Duitse weerdienst (DWD) heeft vanmorgen vroeg zijn waarschuwing ingetrokken voor extreme stormwinden tot 160 kilometer per uur op de Noordzee. In de kuststad Büsum (Sleeswijk-Holstein) is gisteravond een windstoot gemeten van 143,3 kilometer per uur. 

Ook de stormwaarschuwingen voor Noordrijn-Westfalen werden intussen opgeheven, maar de Duitse weerdienst blijft wel waarschuwen voor windstoten en rukwinden, die in de loop van de dag verder zullen afnemen.

Vier doden in Nederland

In Nederland zijn vier mensen om het leven gekomen in de regio Amsterdam door omvallende bomen en in de buurt van Groningen overleefde een automobilist de aanrijding met een omgevallen boom niet. In Den Haag zijn tientallen huizen geëvacueerd uit vrees dat een kerktoren zou instorten. Het Nederlandse KNMI heeft code rood inmiddels overal beëindigd maar in bijna heel het land blijft code geel van kracht.

Door beschadiging van het spoor- en het wegennet is het Nederlandse openbaar vervoer ernstig verstoord. Het treinverkeer ligt helemaal plat, omgevallen bomen liggen her en der op het spoor en op veel plaatsen in de bovenleiding beschadigd. Reizigers in Nederland moeten rekening houden met omleidingen en vertragingen. De Nederlandse spoorwegmaatschappij NS liet weten dat er pas in de loop van de middag weer treinen zullen rijden. De normale dienstregeling zal nog niet op alle trajecten kunnen worden gereden.

Ook de internationale hst-treinen van Thalys kunnen nog niet rijden tussen Brussel en Amsterdam, meldt het spoorbedrijf. Pas tegen 14 uur zou daar verandering in komen. Tussen Parijs en Brussel rijden er wel al Thalys-treinen.

Omgevallen boom in Amsterdam. Foto Belga.

Drie doden en honderdduizenden zonder stroom in VK

Drie mensen kwamen om door de storm in het Verenigd Koninkrijk. In Groot-Brittannië zitten na het stormweer nog honderdduizenden mensen zonder stroom, dat meldt de Britse omroep BBC. De energiebedrijven zijn in de weer om de stroomtoevoer te herstellen. Ook het treinverkeer wordt stilaan hervat, al zijn er vandaag op verschillende plaatsen nog steeds onderbrekingen. 

Op het hoogtepunt van de storm gold in grote delen van het land de hoogste stormwaarschuwing. Op Isle of Wight in het zuiden van Engeland werden windsnelheden tot 196 kilometer per uur gemeten, een record. 

Verenigd Koninkrijk
Joann Randles/Cover Images

Frankrijk: zes zwaargewonden door storm

In Frankrijk is de menselijke tragedie beperkt gebleven tot zes zwaargewonden. Er vielen ook 17 lichtgewonde slachtoffers door verkeersongevallen, valpartijen of vallend materiaal.

In Bretagne reikten golven tot negen meter hoog en bij Cap Gris-Nez werden windstoten gemeten tot 176 kilometer per uur. Op het hoogtepunt van de storm zaten 160.000 Franse huishoudens zonder stroom. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, zei gisteren dat de storm als een natuurramp erkend zal worden.

Voorburg, Nederland

Meest gelezen