Videospeler inladen...

Maar 1 op de 2 jongeren krijgt nodige psychologische hulp: "We staan 45e op de wachtlijst, we kunnen nergens terecht"

"Mijn dochter ziet het soms echt niet meer zitten. De anorexia neemt het over in haar hoofd. Momenteel kunnen we nergens terecht." Sandra De Ryck getuigt in "De Zevende Dag" over de impact van de coronacrisis op het mentale welzijn van haar 13-jarige dochter. "Ze wil echt geholpen worden, maar ze weet niet meer wat ze moet doen."

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan bij Tele-Onthaal terecht op het telefoonnummer 106 of via chat op tele-onthaal.be. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be. Kinderen en jongeren kunnen terecht bij Awel op het gratis telefoonnummer 102 of via chat op Awel.be.

Met elke nieuwe golf woog de coronapandemie zwaarder op onze mentale gezondheid, ook bij jongeren. Sandra De Ryck is moeder van een 13-jarige dochter. Het meisje ontwikkelde tijdens de eerste lockdown een eetstoornis. "Voordien had ze geen problemen", vertelde Sandra in september 2021 in "De zevende dag".

 "Het is begin maart 2020 begonnen. Dan is ze meer beginnen te sporten omdat ze niet meer naar school kon gaan. Op sociale media zocht ze ook informatie over gezonde voeding. Ik was wel trots op haar, dat ze niet de hele tijd voor televisie zat." 

Nu, bijna anderhalf jaar later, getuigt Sandra opnieuw. "Het gaat slecht met haar. Ze is hervallen en gaat nu halftijds naar school. Ondertussen staat ze al vijftien maanden op de wachtlijst voor de dagkliniek in Leuven. De allereerste keer werd ze opgenomen, en dan had ze nog een psycholoog en een diëtist. Het was onder controle. In november is ze hervallen. Nu staan we op de 45e plaats op de wachtlijst om psychologische hulp te krijgen."

"Zodra iemand in aanraking komt met mentale kwetsbaarheid, draagt die dat litteken mee." Bekijk hieronder het gesprek in "De zevende dag".

Videospeler inladen...

"Soms herken ik haar niet meer", zegt Sandra. "Ze wil echt geholpen worden, maar ze weet niet meer wat ze moet doen. Ik weet het ook niet. 'Sorry mama, voor wat ik jullie aandoe'", zegt ze dan. Ze ziet het soms echt niet meer zitten. De anorexia neemt het over in haar hoofd. Dat is nu nog sterker dan ze zelf is, en wij kunnen het niet wegpakken. We proberen ons best te doen, maar we weten ook niet of we het goed doen. Momenteel bepaalt anorexia ons gezinsleven, en we kunnen nergens terecht." 

De anorexia neemt het over in haar hoofd

Sandra De Ryck

Helaas is de situatie van Sandra zeker niet alleenstaand. Marina Danckaerts, diensthoofd kinder- en jeugdpsychiatrie in het Universitair Psychiatrisch Centrum in Leuven, kreeg samen met een groep collega's de vraag van de federale overheid om te bekijken hoe nijpend het tekort in de geestelijke gezondheidszorg precies is.

"Daarvoor hebben we al het aanbod van gespecialiseerde hulpverlening in kaart gebracht voor heel België", zegt Dankaerts. Het gaat dan om centra voor geestelijke gezondheidszorg (CGG's), private praktijken van psychologen en psychiaters, maar ook mobiele crisisteams en opnameplaatsen. "Als we optellen wat zij kunnen aanbieden in de loop van één jaar tijd, blijkt dat we maar voor 1 op de 2 jongeren een plekje hebben."

"We proberen dan toch voor iedereen te bieden wat er nodig is, maar iemand die acuut suïcidaal is, zal altijd voorgaan op anderen. Maar een plekje dat je maakt voor de ene jongere, betekent dat de andere jongere langer moet wachten."

Iedereen moet daarmee bezig zijn, we moeten taboedoorbrekend werken

Loredana Cremery, experte Psychisch Welzijn bij de Vlaamse Jeugdraad

Ook bij de Vlaamse Jeugdraad staat het mentale welzijn bovenaan. "We zijn aan het werken aan een advies dat in het najaar van 2022 uitkomt", zegt Loredana Cremery, experte Psychisch Welzijn bij de Vlaamse Jeugdraad. 

"We zetten heel hard in op preventieve zorg. Er moeten tools zijn voor het onderwijs en het belang van jeugdwerk moet blijken. Zo kunnen we op voorhand al zien dat er iets is. Eens je in die valkuil zit van een ernstig mentaal probleem, heb je meer energie nodig om eruit te raken. Iedereen moet daarmee bezig zijn. We moeten taboedoorbrekend werken. Een jongere alleen gaat het niet doen. Dat verwachten wij ook niet."

Ook Danckaerts beaamt dat preventie essentieel is, maar benadrukt dat er ook een goed hulpaanbod moet zijn zodat jongeren er niet alleen voor staan wanneer ze ervoor kiezen over hun problemen te praten. Volgens haar heeft de coronacrisis de situatie verergerd, maar zit het probleem veel dieper.

"We moeten nadenken over het voorbeeld dat we als volwassenen geven aan jongeren. Dan heb ik het ook over corona. Iedereen schiet altijd in het negatieve. Iedereen gaat altijd op zoek naar de schuldige. We zouden jongeren moeten proberen te leren dat er oplossingen zijn. Je moet kinderen handvaten aanbieden om met stress om te gaan. Vaak heeft dat te maken met lichamelijk ontstressen, maar natuurlijk is het niet de bedoeling dat een kind het alleen moet oplossen."

Meest gelezen