IVLA

Proefproject asbestophaling in Vlaamse Ardennen: "We geven pakket met veiligheidsmateriaal en tips"

Afvalophaler IVLA moedigt de inwoners van 8 gemeenten in de Vlaamse Ardennen aan om zelf asbest te verwijderen. Zeker kleinere zaken zoals de golfplaten op een tuinhuis kunnen perfect eigenhandig afgehaald worden. Het afval wordt de eerste keer gratis opgehaald door de afvalophaler. IVLA geeft zelfs twee preventiekits, een speciale zak en instructies mee om dat zo veilig mogelijk aan te pakken.

De kankerveroorzakende stof asbest wordt al heel lang verwijderd uit woningen en andere gebouwen. Maar er is nog heel veel asbest te vinden in Vlaanderen. Denk maar aan de typische golfplaten die vaak op de daken van tuinhuisjes of garageboxen liggen. De afvalophaler van de Vlaamse Ardennen, IVLA, wil de inwoners van 8 gemeenten uit de regio aanmoedigen om asbesthoudende materialen zelf te verwijderen. 

Om dat zo veilig mogelijk te doen, verdeelt de afvalophaler per inwoner een pakket met 1 speciale zak en twee preventiekits. Het gaat om een proefproject.

Pakket met veiligheidsmateriaal in

IVLA was een paar maanden voor de start van de coronapandemie net begonnen met een testproject rond asbestophaling. Dat was kleinschalig en tegen betaling. Nu wil de afvalophaler het project weer oppikken en uitbreiden. 

De eerste keer is gratis, zegt Mathieu De Cock van IVLA: "Als een inwoner belt, dan kan die een pakketje thuis laten afleveren. Daar zit een overall, een masker en een kuub -of platenzak in om het asbest in te steken. Nadien kunnen ze bellen naar de asbestlijn en wordt die veilig aan huis opgehaald."

We willen mensen helpen om asbest dat ze zelf kunnen verwijderen, zo veilig mogelijk te doen

Mathieu De Cock, IVLA

Inwoners krijgen ook instructies over hoe ze het asbest veilig moeten verwijderen. "We willen dat mensen leren dit veilig te doen, en we willen het asbest zo veel als mogelijk uit ons leefmilieu halen. Van sommige zaken kunnen mensen dat perfect zelf, zoals het dak van een tuinhuis bijvoorbeeld." En is er nog veel asbest, ook in de streek rond de Vlaamse Ardennen. "Vaak zijn dat woningen uit de jaren 50, 60 en 70."

Hoe verwijder je zelf veilig asbest?

Nadien is het belangrijk om de zak met de asbesthoudende materialen correct aan te bieden aan de afvalophaler, of in het containerpark. IVLA verspreidt daarvoor een handleiding.

Vanaf 1 maart 2022

Het gaat om een voortgezet proefproject dat al zeker voor een jaar geldt. Als het succes heeft, dan wordt het ingevoerd. De eerste keer is het gratis, de startdatum is 1 maart 2022. Nadien betalen mensen 30 euro per oproep. Het project is voor de inwoners uit Brakel, Horebeke, Lierde, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem en Zwalm.

Afvalophaler IVLA kan gemakkelijk verward worden met ILVA, die laatste is de afvalophaler van de streek rond Aalst.

Meest gelezen