"Appelboom van Newton" in Cambridge sneuvelt tijdens storm Eunice

In de botanische tuin van de universiteit van Cambridge is "Newton's apple tree" gesneuveld tijdens storm Eunice. Dat meldt de BBC. Het gaat om een kloon van de originele appelboom die wetenschapper Isaac Newton inspireerde voor zijn zwaartekrachttheorie; de originele staat er overigens nog altijd, in Woolsthorpe. Er zijn verschillende klonen gemaakt om (op termijn) nageslacht te verzekeren. 

De boom die is nu is geveld in de "Cambridge University Botanic Garden" werd geplant in 1954. Hij sierde er de Brookside-ingang van de befaamde botanische tuin, en dat dus 68 jaar lang. 

De boom was ziek en eigenlijk op sterven na dood, laat Cambridge weten. Er is al een ent genomen zodat de boom op een andere plek in de botanische tuin kan voortleven. 

Eerste Newton-appelboom staat in Lincolnshire

Overigens is de originele appelboom wél overeind gebleven - hoewel origineel misschien niet het juiste woord is. De appelboom werd rond 1600 aangeplant in Woolsthorpe, Lincolnshire in het oosten van Engeland. 

In 1820 sneuvelde hij tijdens een zware storm. Uit het hout van de boom werden bewaardoosjes en andere memorabilia gemaakt, maar hij was niet helemaal ontworteld en nieuwe scheuten uit dezelfde wortel zouden al snel een nieuwe boom gevormd hebben. Dat is de boom die er tot vandaag nog staat, en al decennia lang bezoekers trekt.  

De ouderdom van de huidige boom werd met behulp van dendrochronologie gecheckt en zou inderdaad overeenkomen met de mondelinge overlevering. De boom in Woolsthorpe behoort tot het kransje van "50 Great British Trees".

Overigens staat er ook in België een nazaat van de beroemde appelboom van Newton, meerbepaald bij de Volkssterrenwacht MIRA in Grimbergen.  

Isaac Newton

Woolsthorpe was ook de geboorteplaats van wetenschapper Isaac Newton. Hij werd er in 1642 geboren als boerenzoon en ontwikkelde zich als onder meer natuurkundige en filosoof tot een van de belangrijkste uitvinders uit de geschiedenis. Volgens de legende zat Newton in de tuin naast de boom toen hij er een appel uit zag vallen. Waarom viel die appel recht naar beneden? Het zette Newton aan het denken en zo zou hij uiteindelijk tot zijn wereldberoemde theorie over de zwaartekracht zijn gekomen. Newton ontwikkelde verschillende bewegingswetten die de grondslag vormen van de moderne mechanica. 

Meest gelezen