Videospeler inladen...

Inspectieverslagen crèches worden makkelijk raadpleegbaar, minister Beke laat onderzoeken of Kind en Gezin fouten maakte

De inspectieverslagen van crèches worden makkelijker raadpleegbaar en er komt een audit van Kind en Gezin. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) beslist na het overlijden van een 6 maanden oude baby, die gewond was geraakt in een crèche in Mariakerke, bij Gent. Er komt ook een nieuw ethisch comité om sneller te kunnen beslissen over de sluiting van kinderdagverblijven.

Rechtzetting

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de inspectieverslagen van crèches makkelijker raadpleegbaar zouden zijn vanaf 1 maart, maar die datum klopt niet. Een exacte datum is voorlopig niet bekend. "Zo snel mogelijk", klinkt het bij de minister.

Wat is er juist gebeurd? In het kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje in Mariakerke bij Gent liep een meisje van 6 maanden een hersenletsel op. Later stierf het kind in het ziekenhuis. De vader van de uitbaatster van de crèche is aangehouden voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg en de uitbaatster zelf is in verdenking gesteld.

De voorbije jaren waren er verschillende meldingen over de slechte hygiëne en (ruwe) behandeling van de baby's in 't Sloeberhuisje. Kind en Gezin zegt dat de klachten ernstig werden genomen en de Zorginspectie de crèche bezocht.

Ondanks de opvolging van de bewuste crèche en de herhaaldelijke meldingen van opvallende feiten kwam het dus nooit tot een sluiting. Volgens Kind en Gezin komt men daarbij te vaak in een juridische discussie terecht van woord tegen woord en is er een gebrek aan bewijzen.

Daar wil Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke nu iets aan doen. Aan onze reporter Anne Vanrenterghem vertelde Beke dat er een nieuw ethisch comité komt. Dat kan "alle puzzelstukken samenleggen" en sneller adviseren over een sluiting van een kinderdagverblijf.

"De rechten van de verdediging zijn belangrijk", legt Beke uit. "Maar de rechten van het kind komen op de eerste plaats. We willen op een weloverwogen manier alle puzzelstukken samenleggen, zodat we op een gegeven moment kunnen beslissen tot sluiting en dat mag allemaal ook niet te lang duren." Wie in het comité zal zitten en wanneer het van start zal gaan, is nog niet bekend.

Binnenkort zullen inspectieverslagen ook makkelijker raadpleegbaar worden. Nu moet je die nog zelf aanvragen, maar die zouden dus gewoon openbaar worden gemaakt. Voor de ouderenzorg zal dat al vanaf 1 maart het geval zijn. Voor kinderdagverblijven "zo snel mogelijk".

Er komt een audit om te kijken of er systeemfouten zijn gemaakt

Minister van Welzijn Wouter Beke

Kind en Gezin werkt ook samen met het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling, maar het dossier van de crèche in Mariakerke is daar niet beland. "Ik heb dat samen met u vastgesteld", reageerde de minister. "De oprichting van een expertenteam en een handhavingscomité hebben in deze zaak niet geleid tot een sluiting. Daarom komt er een audit om precies te weten te komen of er systeemfouten zijn gemaakt en welke conclusies we daaruit moeten trekken."

Kinderrechtencommissaris

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens is blij dat er nu stappen worden gezet, maar benadrukt wel dat de initiatieven die de minister nu neemt, vorig jaar al in een advies van de kinderrechtencommissaris stonden. 

Vrijens wil ook dat er meer middelen worden ingezet op inspectie en dat mensen die beginnen te werken in de sector goed gescreend worden. "Zorg er ook voor dat mensen die niet geschikt zijn gebleken om voor kleine kinderen te zorgen, niet opnieuw aan de slag kunnen in die sector."

Herbekijk de VRT NWS Live over de regelgeving rond kinderdagverblijven, met onder anderen een interview met minister Beke:

Videospeler inladen...

Meest gelezen