Radio 2

Brandweer Charleroi komt de ploeg van Brugge versterken: "Waren onze solidariteit van deze zomer niet vergeten"

Deze middag kwamen drie pompiers vanuit Charleroi met de ladderwagen om in Brugge te helpen. Zij kwamen een "wederdienst" verlenen. Want toen Wallonië door zware overstromingen getroffen werd in juli vorig jaar stuurde Hulpverleningszone 1 ook zes gespecialiseerde mensen hun richting uit om te helpen.

"De brandweerploeg uit Charleroi was onze hulp tijdens de zomer nog niet vergeten", zegt de Brugse majoor Jeroen Bonte. Het was extreem druk door de drie stormen na elkaar. Het afgelopen weekend kregen wij 3.500 oproepen te verwerken, dat gaat meestal over afgewaaide dakpannen, gaten in daken of omgewaaide bomen op woningen... Eigenlijk allemaal interventies waarbij we een ladderwagen nodig hebben. Daarom hadden wij eigenlijk extra ladderwagens nodig."

"Gisteren kwam Brussel al langs met twee ladderwagens, vandaag kregen we hulp van Charleroi. Er is sowieso een hele grote solidariteit onder de zones, maar het feit dat wij zijn gaan helpen afgelopen zomer heeft die solidariteit alleen maar versterkt", zegt majoor Marc Delanghe.

Ik heb het eerlijk gezegd nog nooit zo druk geweten
Majoor Marc De Langhe

De interventies begonnen al vorige week woensdag. Majoor Marc De Langhe kan het zich niet herinneren dat het al ooit zo druk was: "Ik heb het eerlijk gezegd door de drie stormen na elkaar nog nooit zo druk geweten. Onze mensen en de groep van vrijwilligers zijn praktisch 24/7 bezig geweest met de beste service te voorzien voor iedereen. Ik ben enorm trots op het team", aldus majoor De Langhe.

Meest gelezen